Belföld

Orbán-bizottság: az ÉS nem hamisítványokat közölt

Az Orbán család állami forrásból történő meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésén - a szocialista képviselők szavazataival - elfogadta azt a részjelentés-tervezetet, amely megállapítja: az ÉS-ben megjelent állításokat 27 pontban alátámasztják a hiteles forrásokból beszerzett dokumentumok.

Az Orbán-bizottság szocialista delegáltjainak szavazataival a testület szerdai ülésén megállapította: az Élet és Irodalomban (ÉS) megjelent iratok egy része biztosan nem hamisítvány. Az iromány szerint a 27 pont olyan információkat tartalmaz, amelyeknek együttesen nem lehetett birtokában senki, így kizárható, hogy az ÉS-ben megjelent emlékeztetők teljes egészükben hamisítványok legyenek. A bizottság – amelynek szerdai ülésén nem jelentek meg sem a Fidesz által delegált tagok, sem Herényi Károly az MDF képviseletében – úgy foglalt állást: a dokumentumok tartalma az említett pontokban valós.

A bíróság ellentétesen döntött

„Az Orbán család vagyonosodását vizsgáló bizottság szerdai ülésén olyan kérdést vizsgál, amelyet a független magyar bíróság már vizsgált, és amelyről már hozott jogerős ítéletet” – mondta az ülés előtt Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője hangsúlyozta, hogy a jogerős ítéletben a bíróság megállapította: az említett időpontokban semmiféle közgyűlés nem volt, így ezekről jegyzőkönyv sem készülhetett.

Nem a vagyonosodást, a visszaélést kell vizsgálni

A döntés nem volt váratlan: Szabó Zoltán, a bizottság egy szocialista tagja ugyanis már az ülés előtt kifejtette: a véletlenek egészen különleges sorának kellett volna megtörténni ahhoz, hogy azok az események, amelyeket az Élet és Irodalomban megjelent dokumentumok tartalmaznak, megtörténjenek. Hozzátette: a bizottság munkájának nem Orbán Viktor és családja vagyonosodásának vizsgálata a célja, ha e téren bárkinél, bármilyen bűncselekmény történik, akkor az ilyen ügyek felderítése a bűnüldöző szervek feladata. Szabó Zoltán szerint a bizottságnak inkább az a feladata, hogy megvizsgálja, Orbán Viktor miniszterelnöki hatalmát felhasználva gyarapodott-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik