Belföld

Egy városnyi magyar hal bele a pénzhiányba

Emberéletekben mérhető az egészségügy kivéreztetése. Kiszámolták, hány áldozatot követel a pénzek torz kormányzati elosztása.

A XXI. század a magyar egészségügy lemaradásáról szól. Ez derült ki egy szakmai fórumon Orosz Éva előadásából, amit a Népszava ismertet. Az ELTE professzora kiszámolta, hányan haltak meg a kevés pénz miatt. Adatai szerint a magyar egészségügy 2003 és 2018 között minden mutatóban elmaradt még a többi, hasonló fejlettségű visegrádi országétól is.

2006 és 2018 között a csehek 36, a szlovákok 44, a lengyelek 77 százalékkal növelték az egy főre jutó egészségügyi közkiadásokat reálértéken. míg nálunk ez a növekedés 3 százalék volt.

Az egészségügy helyett a „szabadidő, sport, kultúra, vallásügyek” fejezetre költött összegek a V4-ekkel való összehasonlításban is kiugróan nőttek, a 2010-es 3,6 százalékról 2018-ra 7,4 százalékra. 2017-ben 680 milliárd forinttal jutott volna több pénz a betegek ellátására, ha ezt a pénzt az egészségügy kapja.

Ez emberéletekben is mérhető, hiszen a torz kormányzati elosztás az elkerülhető halálozások számában is megmutatkozott. Orosz Éva adatai szerint az ellátás egyenlőtlenségei miatt 2010 és 2016 között évente 46-49 ezer (összesen 285 ezer) 75 évesnél fiatalabb magyar halt meg megelőzhető vagy kezelhető betegségben.

Kásler vallomása után Bangóné 24 ezer ember halála miatt tett feljelentést
Szerinte valakinek felelnie kell, hiszen idén is ennyien halhatnak meg, mivel a miniszter bejelentése óta sem kapott több pénzt az egészségügy.

Ha a magyar egészségügy elérte vola a cseh színvonalát, akkor 95 ezerrel kevesebben haltak volna meg az említett időszakban. Emberéletekben mérhető, hogy a politika rövid távú érdekeket néz, ami már a ’90-es években elkezdődött, az egymást követő kormányok egyike sem tartotta prioritásnak az egészségügyet.

Pénztelenül, csapdában a kórházigazgatók
A kórházszövetség elnöke szerint betarthatatlanok a gazdálkodási szabályok. 

A szerdai ágazati béralku előtt a Magyar Orvosi Kamara nyilvánosságra hozta az általa kívánatosnak tartott orvosi bértáblát. Kincses Gyula elnöke a keddi konferencián azt mondta: az osztrák orvosi bértábla alapján kalkuláltak, de tudják, az idei évben nincs nagy mozgástér a költségvetésben, ezért az általuk elvárt emelést 2021-ben vélik megvalósíthatónak.

Megvan, mekkora béremelést szeretnének elérni az orvosok
A Magyar Orvosi Kamara javaslatot dolgozott ki. A bértábla bevezetésével párhuzamosan a hálapénzt is kiiktatnák.

Kiemelt kép: Kásler Miklós miniszter az egészségügyi struktúra átalakításáról tart sajtótájékoztatót január 6-án. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik