Belföld

Kásler vallomása után Bangóné 24 ezer ember halála miatt tett feljelentést

Szerinte valakinek felelnie kell, hiszen idén is ennyien halhatnak meg, mivel a miniszter bejelentése óta sem kapott több pénzt az egészségügy.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó a legfőbb ügyészt arról kérdezte:

Bűncselekmény-e 24 ezer ember halálát okozni?

Az ellenzéki politikus felidézte, Kásler Miklós miniszter ismerte el, hogy 24 ezer ember hal meg évente, amiért nem kap időben megfelelő egészségügyi ellátást. Bangóné szerint az általa vezetett minisztériumnak

látnia kellett volna, hogy az alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer emberek halálához vezethet.

Bangóné szerint kérdése szempontjából különösen fontos, hogy a miniszter bejelentése óta sem változott az egészségügy helyzete,

így az várható, hogy a nem megfelelő ellátás miatt idén is 24 ezer körüli ember fogja életét veszíteni.

Jövőre sem kap érdemi segítséget az egészségügy
Egy év múlva sem javulhat érezhetően az ellátás.

Ezért arra várt választ Polt Pétertől, szerinte ezért a helyzetért, ki a felelős, ha a Btk. is szabályozza, amikor az emberölést valaki  gondatlanságból úgy követi el, hogy látja előre tettei következményeit, de könnyelműen bízik elmaradásában.

Kinek kell a fent kialakult helyzetért büntetőjogi értelembe vett felelősséget vállalnia? Gondatlanságból elkövetett emberölés esetén meddig kell látnia az elkövetőnek az okozatossági láncolatot?

Bangóné Borbély Ildikó azt kérte, a főügyész beadványát tekintse ismeretlen tettes elleni feljelentésnek. Polt Péter közölte, a parlamenti irományt valóban gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt tett feljelentésnek kell tekinteni, így azt a Legfőbb Ügyészség elbírálásra át is küldte a Budapesti Rendőr-főkapitányságra.

Az ellenzék szerint Kásler „beismerő vallomást” tett
A Jobbik, a DK és az MSZP arra reagált, hogy 24 ezer ember feleslegesen, a rendszer hibája miatt halt meg. Egyetlen év alatt.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik