Közélet

Pénztelenül, csapdában a kórházigazgatók

A kórházszövetség elnöke szerint betarthatatlanok a gazdálkodási szabályok.

Ficzere Andrea a növekedés.hu-nak azt mondta, az Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatóján ígért felújítások fontosak, főleg a budapesti kórházakban, de vannak azért égetőbb gondjaik. Az eredményes betegellátáshoz jóval fontosabb lenne az elavult orvostechnikai eszközök cseréje, a klimatizálás megoldása. Ahhoz, hogy a kormányfői elvárásnak megfelelően a jövőben egyetlen kórház se halmozzon fel adósságot, több problémát kell orvosolni, hiszen  évek óta

nem jelenik meg a finanszírozásban a működtetéssel kapcsolatos többletkiadások ellentételezése.

A Magyar Kórházszövetség elnöke hosszan sorolja az interjúban a példákat, mi mindenre kellene figyelni a tervezésnél, hogy reális cél lehessen a kórházak adósságmentes működése.

Az évről évre jelentkező egyre növekvő tartozásállomány egyértelműen jelzi, hogy forrásbevonásra van szükség.

Ha a beszállítók leállnak, leállhat a kórházi ellátás is
Orbán a beszállítók felé teljesítendő 80 milliárdos tartozás mellett extraprofitról beszél, miközben 20 milliárd forintot több mint egy éve nem fizettek meg a kórházak. Mi lesz, ha tényleg elszakad a cérna?

A szakember szerint a kórházak egyik legnagyobb problémája valóban a fedezet nélküli kötelezettségvállalás, de az a kérdés, mit tehet egy kórházigazgató, ha elfogy az előirányzat (van, ahol már áprilisban).

Állítsa le a betegellátást?

Ez esetben sérül az Alaptörvény egészségügyi ellátásra vonatkozó része, hiszen az intézmény nem látja el alapító okirata szerinti alapfeladatát. Vagy dolgozzon tovább, és akkor megsérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat (Áht.)?

A kórházak elsődleges feladata a betegellátás, amit csak úgy tudnak folyamatosan végezni, hogy

legjobb szándékuk ellenére sem képesek maradéktalanul betartani a szabályokat.

Az egészségügyben az elvándorlás megállításához emelni kell a béreket, mert fogytán az ágazat dolgozóinak türelme. Miközben rengeteg a hiányszakma, a kórházszövetség adatai szerint a következő 5 évben 70 kórházból  több mint 1600 orvos, 5600 szakdolgozó éri el a nyugdíjkorhatárt, ezért felül kellene vizsgálni az egészségügyben dolgozó nyugdíjasok továbbfoglalkoztatását is tiltó kormányhatározatot.

Kincses Gyula a kórházi pénzvárólistáról
A MOK elnöke szerint az eladósodás reformokkal, pénzzel állítható meg, politikai nyilatkozattal nem.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik