Belföld

A MOB is vizsgálja a súlyos doppingügyet

Schmitt Pál szerint már a Magyar Olimpiai Bizottság sem mehet el szó nélkül amellett, ami a magyar súlyemelősportban történt az utóbbi napokban - informálta a Népszabadságot a MOB.

Tekintettel arra, hogy a sajtóban megjelent írások egyik fő érintettje Aján Tamás, a sportág nemzetközi szövetségének elnöke, egyben a MOB főtitkára, Schmitt felkérte a tisztviselőt, adjon részletes tájékoztatást az ügyről és saját szerepéről. Nem mellékes körülmény: az elnökség tagjai közül többen jelezték, hogy szükségesnek látják a helyzet tisztázását.

Aján érintettsége a kínos ügyekben legutóbb egy internetre fölkerült magnófelvétel kapcsán került szóba. Ezen Komáromi Lajos, a szövetség azóta már lemondott elnöke és Varga László edző arra próbálja meg rávenni Gyurkovics Ferencet, az Athénban doppingvétségen ért súlyemelőt, hogy a saját érdekében – pályafutásának folytatásáért, pontosabban a 2008-as olimpiai részvétel elősegítéséért – sajtótájékoztatón jelentse be: hibázott Athénban. S mindezt az általuk kreált verzió nyomán tárja fel.

Potencianövelő a vizeletben


Gyurkovicsnak azt kellett volna közölnie, hogy idegen, oxandrolonos vizeletet adott le, sajnálja a történteket. A hangfelvételen Komáromi azt mondja: “Oxandrolon volt. Ezzel mented meg az Ajánt is, mert ő is oxandrolont mondott”. Ezzek arra utalt, hogy Aján Tamás MOB-főtitkár, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke korábban – hosszú hallgatását megtörve – sajtótájékoztatón közölte: a Gyurkovics és Kecskés Zoltán mintájában talált oxandrolon potenciakészítmények összetevője, s a szer idegen úton került a vizeletbe. Csakhogy a “potenciális” történetet – ekként az Aján-verziót – annak idején szakemberek egybehangzóan cáfolták.

Magasabb szinten megy a játék


A Gyurkovicsnak tulajdonítható hang fölveti: “Képes lenne Aján tönkretenni a teljes magyar súlyemelést?” A válasz: “Képes lenne, mert elvárják tőle is.” Ugyancsak Gyurkovics beszél arról: “Aján ezt a helyzetet jóformán magának köszönheti. Senki nem emlékezett már rá, senki nem foglalkozott Aján Tamással, amíg ő április vagy május végén, pont az IWF-tárgyalás előtt előjött ezzel az oxandrolonnal, illetve a manipulációs történettel. Erre aztán miért volt szükség?” A reakció: “Te megemésztetted volna azt, hogy ha a saját elnököd nem javasol a nemzetközi szövetség székébe?” (Ez arra vonatkozhat, hogy a Dolovai Tamás volt elnök vezette hazai szövetség novemberben úgy határozott: Aján Tamást nem ajánlja újra az IWF első emberének. Idekapcsolódik, hogy a két Tamás viszonya még az athéni olimpia előtt súlyosan megromlott.)

A felvétel mindenesetre abba az irányba mutat, mintha Komáromi és Varga – feltehetően Aján kuliszszák mögötti útmutatásai alapján – próbálna nyomást gyakorolni az igaza mellett az olimpia óta konzekvensen kiálló Gyurkovicsra (aki szerint a mintáját manipulálták Athénban). Ugyanakkor hallható annak is az üzenete, hogy itt nem csupán a magyar súlyemelés legitimációja a tét, mivel “magasabb szinten” megy a játék.

A MOB-főtitkár az MTI-nek visszautasította a vádat, míg Komáromi többször is megerősítette, hogy Aján állt a konspiráció hátterében.
Gyurkovics Ferenc az athéni olimpián a 105 kilósok között második helyezést ért el, utóbb azonban doppingolás miatt visszaadta ezüstérmét, az ötkarikás játékokon szintén vétkesnek talált Kovácssal együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik