Élet-Stílus

Ha tél, akkor irány Siófok

A Balaton minden évszakban egy csoda, és most a déli part fővárosába utazunk, hogy mi mindent csinálhatunk a hidegben arrafelé.

Nyáron Siófok és a környéke igazi bulifőváros. A Petőfi sétány megtelik, Zamárdiban pedig a Balaton Soundtól hangos a part. De messze nem csak a melegebb hónapokban érdemes lemenni a déli partra. Legalább akkora vitát indíthat el egy baráti társaságban, hogy most az északi vagy a déli oldalra, Tihanyba vagy Siófokra menjünk, mint az ősi Pest- és Buda-ellentét. Egyrészt Siófok igazi kincseket rejt, másrészt soha ne felejtsük el, hogy innen a legszebb a kilátás a balatoni tanúhegyekre, esetleg a tihanyi félszigetre. A negyven fokban azzal is érvelhetnénk, hogy az igazi strandok a déli parton vannak, ahol nem süpped az iszap a talpunk alatt, és nem kell egymást kerülgetnünk a bóják előtt. Most viszont röpködnek a mínuszok, és segítünk, mit találunk a magyar tenger egyik legfontosabb központjánál.

Korcsolyázás a kikötőben

Sajnos nem mindenkinek van akkora szerencséje, hogy akkor jusson el a Balatonra, mikor rendesen befagyott a tó. Nem kell azon aggódni, hogy biztonságos-e a jég vagy sem, hiszen november végétől február másodikáig üzemel a Siófoki Jégkikötő. Két jégfolyosón át suhanhatunk a saját vagy a helyszínen bérelt korinkon, a kényelmesebbek meg forró csokizhatnak a pálya mellett a kilátásban gyönyörködve.

A korcsolyázás tökéletes levezetése lehet a szaunázás, és ha jól időzítünk, elkaphatjuk a Siófokon rendezett országos szaunabajnokságot a Galerius fürdőben. Az biztos, hogy aki még nem próbálta a profi szaunázást, nem is tudja, miről marad le. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy a szkeptikusokat is simán meggyőzi egy mesterrel végzett, legyezős izzadás. Egészen biztos, hogy nem fogjuk a homokórát szuggerálni a sarokban, hogy mikor lehet már kirohanni.

Téli panoráma a strandon

Az utóbbi jó pár évben a Balaton a csúcson van. Végre visszataláltunk a legszebb és legkézenfekvőbb úti célunkhoz, ahol a kínálat is hamar lereagálta, hogy mire van szüksége a belföldi turizmusnak. Télen ugyanolyan élmények várnak minket, és a naplemente is legalább olyan lenyűgöző a kopasz fák és a befagyott nádas tövében.

Mielőtt azonban hazaindulnánk Siófokról, érdemes átugrani a közeli Balatonszemesre enni egyet. A Kistücsök azon balatoni éttermek egyike, ami tényleg nem véletlenül vívott ki magának ekkora hírnevet. Csapody Balázs olyan koncepciót rakott össze, hogy nemcsak Siófokról éri meg a kitérő, hanem Budapestről vagy az ország bármely pontjáról lehet ez a kezdő- és végcél. A szezonra való tekintettel az étlap tele van libával és vadhússal, de keszthelyi tokhalat is kóstolhatunk.

A Dining Guide étteremkalauz által meghirdetett Az év étterme 2011 című versenyen a vidék kedvenc étterme elismerést nyerte el a Kistücsök. Fotó: Varga György / MTI

Negyven méterrel a föld felett

Aki egy-két évtizeddel ezelőtt is gyakran megfordult Siófokon, és képeslapot akart küldeni az otthoniaknak, az jó eséllyel választhatta a pályaudvar mögötti víztornyot, a város első számú nevezetességét. Viszont az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az 1912-ben épült több mint negyven méteres torony sokáig várt egy alapos ráncfelvarrásra. A második világháborúban megsérült, a vízellátó szerepe a hetvenes években megszűnt, a kilencvenes évekig üresen állt, és 1998-ban is csak belsőleg renoválták. A víztorony újjászületése 2010-ben indult, 2012-re pedig egy igazi gyöngyszemet kapott a város panoráma lifttel, oxigénbárral és egy fantasztikus kilátással a Balatonra.

A siófoki eklektikától a Makovecz-folklórig

A gyógyító központjáról híres Füred mellett Siófok volt az egyik első olyan balatoni település, ahová kikapcsolódni jártak a magyarok a 19. században. A századfordulón a művész elit kedvelt helye lett, és sokan jöttek itt össze Karinthy Frigyestől Krúdy Gyuláig. Ráadásul Jókai Mór is megfordult abban a Braun Dávid tervei alapján készült 1897-es villában, ami ma már a hosszú leírások romantikus mesterének nevét viseli. Jókai a jelenleg hotelként üzemelő műemlékben töltötte életének legutolsó nyarát 1903-ban, és azt se felejtsük el, hogy a Siófok-Füred közötti hajóút is ihlette az Aranyember részleteit.

A nagypolgári villa után tegyünk egy sétát a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre evangélikus templomához a Fő utcán, ami rögtön átírja a templomokról alkotott véleményünket. Makovecz házait egyből felismerjük: Siófokon egy bagolyra emlékeztető főhajó angyalszárnyakkal várja a látogatókat. Semmiképpen se hagyjuk ki!

Téli országjáró

Utazd körbe az országot! A városokról szóló írásainkat itt találod. A projektet a Shell támogatta.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik