Belföld

OÉT: emelnék a színlelt szerződéssel foglalkoztathatók számát

Az OÉT hétfői ülésén a szakszervezetek és a kormányzati oldal is méltányolta azt a munkaadói kérést, hogy a nagy létszámú cégeknél érje el a 10 dolgozót az a határ, akiknél átmenetileg elfogadható a színlelt szerződés ahhoz, hogy a cég hozzájusson állami támogatáshoz, megrendeléshez – tájékoztatott Geiger Tiborné, a munkaadói oldal szóvivője.

A munkajogi bizottság ülésén megvitatott javaslat szerint a 34 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégeknél legfeljebb 1 munkavállalóra vonatkozhat ez a könnyítés, a 34–167 dolgozó foglalkoztatása esetén az összlétszám létszám 3 százalékára vonatkozhat ez a szabály, a 167 munkavállalónál magasabb létszámmal rendelkező cégnél pedig az eredeti javaslat szerint legfeljebb 5 dolgozó lenne a határ. A munkaadói oldal ennek 10 főre való emelését kérte.

Geiger Tiborné elmondta: természetesen ezt a könnyebbséget csak akkor vehetik igénybe a cégek, ha egy hónapon belül rendezik e színlelt szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók helyzetét. Bár korábban ők is elfogadták a legfeljebb 5 dolgozóra vonatkozó határt, viszont akkor nem vették figyelembe, hogy ez a lehetőség csak egy 2 éves átmeneti időszakra vonatkozna – tette hozzá. A határ emeléséről véglegesen az OÉT pénteki plenáris ülésén döntenek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik