Belföld

Az SZDSZ az önkormányzatok létszámáról és a hitéleti támogatásról

Az SZDSZ radikálisan, átlagosan mintegy 50 százalékkal csökkentené az önkormányzati képviselők számát, és pénteken benyújtotta az országgyűlésnek az ezt tartalmazó törvényjavaslatot. Emellett a hitéleti támogatás érdekében a párt kezdeményezi a személyi jövedelemadó kétszer egy százalékának összevonását - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

A szabaddemokraták szerint túlságosan sokan ülnek a települési önkormányzatok közgyűléseiben, ezért kezdeményezik a hatályos törvény módosítását. A 600 lakos alatti településeken négy, a 2000-nél kevesebb lakosú községekben pedig hat önkormányzati képviselő elég lenne az ügyek vitelére, míg az ötezer lakosú településeken nyolc, a tízezer lakosúak esetében tíz képviselő ülhetne a padsorokban – ismertette Fodor pártja elképzeléseit.

A csökkentésre már 2006-ban mód nyílhat, ami összességében milliárdokat takaríthatna meg a költségvetésnek. Fodor elismerte, nehéz lesz indítványukat végigvinni és elfogadtatni, az ugyanis vélhetően nagy ellenállásba ütközik majd.

Elmondta még: a hitételi támogatás távlati kiváltása érdekében a személyi jövedelemadóból felajánlható kétszer egy százalék összevonását kezdeményezi az SZDSZ. Eszerint az állampolgárok szabadon dönthetnének arról, hogy adójuk mindkét százalékát egy egyház, vagy esetleg egy civil szervezet javára ajánlják fel. Hozzátette: pártja várhatóan a költségvetési vita során terjeszti be az erre vonatkozó módosító javaslatát. Az államot és az egyházat nem csak politikailag, hanem gazdaságilag is szét kell választani Magyarországon, amihez az úgynevezett hitéleti támogatás felszámolása szükséges.

Mint mondta: az a kívánatos, ha a hívek tartják el az egyházakat, ami mindkét félnekelőnyös lenne, hiszen az egyházak nem lennének anyagilag kiszolgáltatva a mindenkori kormányzatnak. Ugyanakkor, amennyiben egy egyház közszolgáltatást lát el, vagyis ha múzeumot, oktatási, vagy egészségügyi intézményt működtet, ugyan olyan normatív állami támogatást kell kapnia, mint például az önkormányzatoknak – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik