Belföld

A Védegylet új ombudsmani posztot sürget

A Védegylet szorgalmazza, hogy a parlament minél előbb tárgyalja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló törvénytervezetet, amelyet 2002 júniusában már benyújtott két képviselő, ám azóta nem került a plenáris ülés elé.

Jávor Benedek programvezető felidézte, hogy a Védegylet felkérésére öt évvel ezelőtt Sólyom László törvénytervezetet készített a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról. A tervezetet a 2002. júniusi beterjesztés után tárgyalta és általános vitára alkalmasnak találta a környezetvédelmi és gazdasági bizottság. Ezután azonban ismeretlen okokból megtorpant a törvény útja, s az emberi jogi és ifjúsági bizottság már nem is vette napirendjére.

Az ombudsman feladata lenne, hogy „a jövő nemzedékek életlehetőségeit, életminőségét érintő ügyekben” eljárjon. Nem szakmai ombudsmanról van szó, hanem egy új demokratikus elv intézményi védelméről – hangsúlyozta Jávor Benedek.

A programvezető kiemelte: a magyar törvényjavaslat annak idején történő megalkotása nemzetközi viszonylatban is előremutató lett volna. Az elmúlt években ugyanis egyre több országban ismerik fel a jövő nemzedékek érdekképviseletének szükségességét.

Megemlítette, hogy a javaslatot szerdán ismertették az Európai Parlamentben is egy workshop keretében, s komoly érdeklődés mutatkozott iránta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik