Kultúra

A Rossz versek a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is aratott

A Rossz versek című film kapta a közönségdíjat a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, melynek egyhetes programjában mozifilmek mellett tévé-, dokumentum- és rövidfilmeket, valamint gyerekeknek szóló animációkat is bemutattak – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a filmfesztiválon a legjobb film díját Ujj-Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című krimije kapta. Tóth Barnabás személyesen vehette át a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért járó díjat, és az Alex Friedman nevét viselő humanitárius díjat is az Akik maradtak című filmjéért, mely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra. Az F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült forgatókönyvet Tóth Barnabás Muhi Klárával közösen jegyzi.

Reisz Gábor: Ha nem szabad önkritikát gyakorolni, akkor mi a célja a filmkészítésnek?
A rendező nem gondolja, hogy a Rossz versek ugyanolyan lenne, mint a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan volt, és elmondta azt is, hogy miért a szex legfontosabb választóvonal a saját generációja és a mai fiatalok között. Interjú.

A legjobb színésznő díját megosztva Balsai Móni az X – A rendszerből törölve főszerepéért és Szőke Abigél az Akik maradtak című filmért kapta meg. A legjobb színész díját Lengyel Ferencnek ítélték oda Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmben nyújtott alakításáért, Dévényi Zoltán a film fényképezéséért a legjobb operatőr díját nyerte el.

A legjobb dokumentumfilm díjával Csuja László Kilenc hónap háború című filmjét tüntette ki a zsűri. A fesztivált Dobó Kata első mozifilmrendezése, a Kölcsönlakás zárta, aki munkássága elismeréseként különdíjat kapott. A fesztivál életműdíját Monori Lili kapta idén. A közönségdíjas Reisz Gábor Rossz versek című filmje lett, melynek női főszereplőjét, Nagy Katicát Shooting Star díjjal tüntették ki.

A 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál szakmai zsűrijének munkájában Susan Morgan Cooper rendező-producer, Rokhsareh Ghaem Maghami rendező, Chale Nafus színész, Rachel O’Meara színésznő, Bijan Tehrani filmkritikus és Arati Misro producer vett részt.

A gyászmunka az első menstruációval kezdődik
Az év váratlan magyar filmes sikerén, az Oscar-díjra is nevezett Akik maradtakon elég könnyű sírva fakadni. Kritika.

Kiemelt kép: Rossz versek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik