Kultúra

Novemberben belefulladunk a jó sorozatokba

A november amúgy sem lenne gyenge sorozatokban, de úgy, hogy két streaming szolgálgató is beszáll a buliba, tényleg Dunát lehet rekeszteni a tartalmakkal. Bár a Disney+ egyelőre még csak Amerikában fenyegeti a Netflixet, és később jön Európa felé az előfizetőkért, azért fontos produkciókkal nyitnak, amiről tudnunk kell. A Disney+ mellett az Apple-nek is annyi a pénze, hogy égeti a zsebüket. Ők Jennifer Anistont és Reese Witherspoont csapták a hónuk alá, hogy megváltsák a világot az Apple TV Plusszal A felhozataluk elsőre nem túl biztató, de legalább a Netflix nagyokat pisloghat, hogy most már nem ők diktálnak egyedül. Ha valaki kifogyna a sorozatokból, érdemes a múlt havi ajánlónkat előkapni.

Ha kettő van belőlünk, az egyik énünknek meg kell halnia
Októberi sorozatajánlónkban sok mindent találni az esős napokra, jön Nagy Katalin viharos szerelmi élete, és elértünk a Szilícium-völgy végéhez.

The Morning Show S01, Apple TV+

November 1.

Az Apple aztán tényleg komolyan veszi, hogy beáll a streaming szolgáltatók mellé sokadiknak. November elsejével az Apple TV+ megnyitja kapuit, és több saját tartalommal készül. A legnagyobb dobás mindenképpen a Morning Show című sorozat, ami a CNN egyik riportere,  Brian Stelter könyve alapján készült. Az igazi pláne, hogy a főszerepeket Jennifer Aniston, Reese Witherspoon és Steve Carell játsszák, sőt, Aniston és Witherspoon producerei is a Morning Show-nak, amiben egy New York-i tévé reggeli riportereinek áskálódásai a kapják a reflektorfényt. Minden azzal kezdődik, hogy Mitch Kesslert (Steve Carell) egy szexuális zaklatásos botrány miatt menesztik, szóval az Apple a #MeToo-ra húzza fel a legnagyobb durranását.

See S01, Apple TV+

November 1.

A hónap elejét tényleg az Apple TV+ fogja uralni, úgyhogy már csak az a kérdés, hogy sikerült-e jó tartalmat előállítaniuk. A See egyelőre nem tűnik annak, akkor sem, ha maga Jason Momoa szerepel a jövőben játszódó szőrmés világban, ahol a népesség csak kis százaléka maradt életben, és ők is vakok. A Hollywood Reporter már összegyűjtötte az eddig kijött kritikákat, és volt aki úgy fogalmazott, hogy évek óta nem látott ennyire rosszat.

Atypical S03, Netflix.

November 1.

A Netflix már a harmadik évadnál tart az autista fiú életének bemutatásával, hogy milyen úgy a gimi, ha nem vagy olyan, mint a többiek. Sok tévhitet eloszlathat a sorozat az autizmussal kapcsolatban, miközben sokat foglalkozik a szülők oldalával, ők hogyan küzdenek meg ilyen helyzettel. Minden onnan indult, hogy Sam (Keir Gilchrist) megszállottan szereti a pingvineket, és középiskolába jár, most meg már készül a főiskolára.

Dickinson S01, Apple TV+

November 1.

Az Apple TV+ harmadik vállalása a Dickinson című sorozat lesz, amiben Hailee Steinfeld hivatott berántani a tiniket a képernyő elé, hogy a szülők kifizessék a havidíjat. Annyira bíznak a 19. századi írónő, Emily Dickinson alaposan fikcionalizált történetében, hogy már a második évadot is berendelték. Az előzetesben Wiz Khalifa is feltűnik egy Wild Wild Westre hajazó napszemüvegben.

For All Mankind S01, Apple TV+

November 1.

A Battlestar Galactica és az Outlander alkotója, Ronald D. Moore most az Apple-nél gondozott egy sorozatot, ami azzal a gondolattal játszik el, mi van, ha a szovjeteknek sikerült volna előbb a Holdra szállás. A kritikák egyébként ezt dicsérik leginkább az Apple-sorozatok közül.

Queer Eye: We’re In Japan! Netflix

November 1.

Az ötösfogat eddig óriási sikerrel alakított át nemcsak külsőket, hanem életeket is. Jonathan Van Ness, Antoni Porowski, Karamo Brown, Tan France és Bobby Berk titka, hogy képesek lebontani bármilyen előítéletet, és végtelenül kedvesen állnak még egy homofób elé is, ha kell. Most Japánba mennek, hogy megtanítsák szeretni saját magunkat.

The Devil Next Door minisorozat, Netlfix

November 4.

Rengeteg fantasztikus netflixes doksit láttunk már, úgyhogy bízhatunk abban, hogy a következő is november elején hatásos lesz. A Devil Next Door John Demjanjuk történetét dolgozza fel, akit csak Rettegett Ivánként ismertek, és több tízezer zsidó halálért volt felelős lágerfőnökként, majd Amerikába menekült.

Az úr sötét anyagai (His Dark Materials) S01, HBO és BBC

November 4.

Az HBO és a BBC közös produkciója egy párhuzamos univerzumban játszódik, ahol természetes, hogy mindenkinek van egy énje állat képében. James McAvoy a legnagyobb név a Philip Pullman regénye alapján készült fantasyban, és Dafne Keen (Logan) alakítja azt a lányt, aki próbálja kideríteni, hova tűnnek a gyerekek a messzi északon. Először feliratosan indul Az úr sötét anyagai az HBO GO-n hetente egy-egy új résszel, egy nappal később a tévében, és a hónap végén érkezik a szinkronos változat.

The End of the F***ing World S02, Channel 4

November 5.

Az End of the F***ing World 2017 végén igazi meglepetést okozott a furcsa bájával, ahogy egy magát diagnosztizáló pszichopata és új barátja keverednek lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyzetekbe. Az ötlet egy képregény alapján született, és elsőre azt se tudtuk, a hatvanas években járunk-e vagy a jelenben, Amerikában vagy Angliában. De mindez tök lényegtelen, hogy ha egy tinikről szóló sorozat ennyire ki tud lógni a többiek közül. Szerencsére a Netflix leadja a brit produkciót, nem maradunk nélküle.

Mocsárlény (Swamp Thing) S01, DC Universe

November 8.

A képregényadaptációt a DC hozta el, és a horrorfanoknak jöhet jól a mocsár rejtélye, hogy mi is szedi áldozatait a louisianai kisvárosban. A tízrészes minisorozat már korábban lement Amerikában, de az HBO GO-n most lehet megnézni, úgyhogy végre nálunk is elérhető.

Rick és Morty S04, Adult Swim

November 10.

Az ősz legjobban várt felnőtt rajzfilmsorozata – bár ott van nekünk a Big Mouth és a BoJack Horseman is a Netlfixen – szinte biztos, hogy a Rick és Morty a zseniális humorával. Rick még mindig őrült meg feltaláló meg nagypapa, Morty meg még mindig követi őt a bolygóközi kalandokban, és itt az ideje, hogy Morty apjából is egyszer férfi váljon. A nagy kérdés, hogy lehet-e még magasabbra rakni a lécet Pickle Ricknél.

The Mandalorian S01, Disney+

November 12.

A Disney+ is belehúzott rendesen, és jön a Star Wars világában játszódó Mandalorian űrsci-fi is. Az események öt évvel a Jedi visszatér szálai után folynak, és az a Jon Favreau a sorozat atyaúristene, akinek a vízválasztó Vasembereket is köszönhetjük.

A világ Jeff Goldblum szerint (The World According to Jeff Goldblum) S01, Disney+

November 12.

Lehet, hogy a hír, hogy Jeff Goldlumnak önálló show-ja lesz, nem villanyoz fel mindenkit, de azért a színésznek elég komoly rajongótábora van. És nem véletlenül. Divatguru, ez egyértelmű, és valahogy azt is szórakoztatóvá tudja tenni, ha órákon át live-oz egy szemüvegvásárlást. A Disney+ sorozatában Jeff Goldblum felfedezi a világot, mi meg vele akarunk menni.

Ember a fellegvárban (The Man in the High Castle) S04, Amazon

November 15.

Záróévadához érkezett a Philip K. Dick klasszikus sci-fijéből kiinduló sorozat, mely egy olyan disztópikus világban játszódik, melyben a tengelyhatalmak nyerték meg a világháborút, és amelyben átjárás van több párhuzamos valóság között is. A tavaly sugárzott, kimondottan depresszív harmadik évad az eddigi leggyengébb volt a sorozatban, akkor azt írtuk, ez az évad inkább csak rákészülés a következőre, ahol aztán igazán elszabadul a pokol. Reméljük, nem kell csalódnunk, mert az Ember a fellegvárban túl jól indult ahhoz, hogy könnyen lemondjunk róla. A készítők mindenesetre háborút, forradalmat, felfordulást ígérnek, no meg a világok közötti átjárást, és akarhatunk ennél többet?

Eszmélet (Bez Vedomi) S01, HBO

November 17.

Az HBO Europe saját gyártású, cseh kémsorozata Prágából 1989-be visz minket vissza, mikor összeomlani látszik a Szovjetunió. A változás hullámain reménykedik a két főhős, Marie és Viktor, hogy tizenkét évnyi száműzetés után visszatérhetnek Prágába. Ez viszont óriási hiba volt, Viktor eltűnik, Marie meg nyomoz, ahogy több ország titkosszolgálata is.

The Crown S03, Netflix

November 17.

A Netflix sorozata az angol királyi családról telitalálat, és a harmadik évadra megújult a szereplőgárda. Helena Bonham Carter alakítja majd II. Erzsébet királynő meg nem értett húgát, és annyira komoly vette a feladatot, hogy azt mondja, meg is idézte Margit hercegnőt. Ezen kívül Olivia Colman alakítja II. Erzsébet királynőt, Tobias MenziesJosh O’Connor szintén csatlakozik az évadhoz, és Gillian Anderson játssza Margaret Thatchert.

Kiemelt kép: Brian Ach/Getty Images for Apple TV /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik