Belföld

Gazdanapok a parlamentben és az utakon

Miközben érdemi előrelépést nem sikerült a szaktárcának elérnie a gazdákkal folytatott tárgyalásokon, a földművelésügyi miniszter szócsatába keveredett a parlamentben. Az ország lassan megszokja az állandó traktorkiállítást.

Szakértői szinten folytatódott a gazdák és az agrártárca képviselői között az egyeztetés hétfőn az agrárminisztériumban, a plenáris ülést a korábban előre jelzett hétfő délutáni időpontról keddre halasztották. Dékány András a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a halasztásra egyrészt azért került sor, mert a szakértőknek további egyeztetésre van szükségük, másrészt az FVM vezetőinek hétfői parlamenti elfoglaltsága is indokolja a plenáris tárgyalások egy nappal későbbi megkezdését.

Németh Imre szakminiszter szerint a tárgyaló felek a megállapodást leghamarabb a hét közepére köthetik meg. Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szerint hétfőn a legnagyobb véleménykülönbséget mutató kérdéskörökről vitáztak. Ezek többek között az intervenció, a pénzügy és a 2005-ös támogatások.


Gazdanapok a parlamentben és az utakon 1

Gyurcsány Ferenc

A kormány a civilekhez fordul

A kormány kész arra, hogy a civil szervezetekkel új vidékpolitikát dolgozzon ki – jelentette ki hétfőn a miniszterelnök, akinek napirend előtti felszólalását heves vita követte. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: új vidékpolitikára van szükség, és ennek a politikának az elveit a partnerség, a falu depolitizálása, a jövőorientáltság és a komplex programok alkotják.

A kormányfő külön hangsúlyozta: “A legjobb akarattal sem lehet a 15 év adósságát egy-két fagyos hétvégén, utcán, vagy éppen tárgyalótermekben megoldani. Nem a politikusok harsány bekiabálásaira van szükség” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, akinek felszólalását rendre ellenzéki bekiabálások tarkították. Bejelentette: kormánya együttműködést ajánl azoknak a civil szervezeteknek, amelyek összefogást, párbeszédet sürgetnek az új vidékpolitikai program kimunkálása érdekében.


Gazdanapok a parlamentben és az utakon 2

Áder János

Ki mit mondott?

A miniszterelnöki felszólalást követően Áder János beszélt arról napirend előtt, hogy a gazdák valamennyi követelése jogos, olyan, amelynek teljesítésére a kormány garanciát vállalt. Ezek közé sorolta a kamattámogatások, az állatjóléti támogatások, a nemzeti kiegészítés, a “jogosulatlanul visszatartott” áfa, valamint a területalapú támogatás kifizetését.. Szerinte Gyurcsány Ferenc a gazdák problémáinak megoldása helyett ellenkampányt folytat, amikor arról beszél, hogy a gazdák 200 milliárdos követelésének megfelelő összeget adóemelésből, a gyógyszerárak duplájára emeléséből, a családi pótlék megszüntetéséből lehetne előteremteni.


Gazdanapok a parlamentben és az utakon 3

Németh Imre

Válaszában Németh Imre, az FVM vezetője megkérdezte, igaz-e a hír, miszerint Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az elmúlt héten a császártöltési lakossági fórumon arról tájékoztatta a fideszes aktivistákat, hogy “a gazdatüntetés nem a gazdákról szól, ez már a jövő évi választás része, ezért mi minden támogatást megadunk, hogy minél tovább tartson, embereink ott vannak és kézben tartják a gazdákat”.







Helycsere
Az Országos Gazda-demonstrációs Bizottság elhatárolódott Paulina Lászlótól és hétfői nyilatkozatától. Mint a testület közleményében írja: március 3-tól már nem tartottak igényt munkájára és részvételére. Paulina László aki a bizottság szakértőjeként tevékenykedett hétfőn közleményben hívta fel a demonstráló gazdákat arra, hogy térjenek haza és új reálisabb szakmai tárgyalásokat kezdjenek, a fideszesek pedig ne a háttérből dirigáljanak.

Pokorni Zoltán a parlamentben nem válaszolt az agrárminiszternek, ám később külön sajtóértekezleten cáfolta Németh Imre szavait. “Ha azt mondtam volna, amit Németh Imre nekem tulajdonít, akkor azt gondolom, hogy elnézést kellett volna kérnem. Mivel nem ezt mondtam, így joggal várhatom, hogy ugyanott és ugyanazok előtt kérjen elnézést, és kérjen bocsánatot tőlem” – jelentette ki Pokorni Zoltán újságíróknak.


Németh Imre az MTI kérdésére elmondta: nem a lakossági fórumon, hanem azt követően, “szűk fideszes körben” tette Pokorni Zoltán az általa idézett kijelentést, s erről megbízható információja van.

Traktorok az utakon

A tárgyalódelegációk egyeztetése és a politikusok pocskondiázása alatt 5600 gazda, 3600 munkagéppel, országosan 65 helyszínen továbbra is az utakon demonstráltak. Több megyében a helyi Magosz-vezetők azt közölték, hogy amennyiben csütörtökig nem jön létre a megállapodás, akkor várhatóan újabb gazdák vonulnak Budapestre traktorokkal. Számos helyen a gazdák az országhatár közelében demonstrálnak, de a határforgalomban ezúttal sem okoznak fennakadást.


Gazdanapok a parlamentben és az utakon 12


Baranyában azt jelezték a demonstrálók, amennyiben a tárgyalások belátható időn belül nem vezetnének eredményre, akkor akár a határátkelőhelyeket is lezárják. Vas megyében hétfőn három helyszínen, a 8-as számú főúton a rábafüzesi határátkelőhelyhez vezető úton, a 86-os számú főúton Nádasd közelében, valamint a 89-es számú főúton a bucsui határátkelőhely közelében lassítják a közutak forgalmát járműveikkel az agrárdemonstrációban résztvevő gazdák.

A Győr-Moson-Sopron megyei határátkelők közelében demonstráló gazdák gépeiket hétfőn az ország belseje felé vezető utak jobb oldalán sorakoztatták fel jelezvén, hogy a magyar termékek védelméért emelik fel szavukat. A külföldről behozott árukkal szemben kell megvédeni a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. Hét helyszínen hatszáz traktorral, mezőgazdasági géppel, teher- és személyautóval demonstráltak hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei agrártermelők, akik járműveikkel szerdán indulnak Budapestre és csütörtöktől a fővárosban tartják tiltakozó akciójukat.

A demonstráló gazdák gépeikkel február 21-én indultak el fővárosba; az ország minden megyéjéből, összesen mintegy 1000 erőgép érkezett a Felvonulási térre, később mintegy 200 erőgépet a Parlament előtt állítottak le vasárnap estig. A gazdatüntetésen 15 gazdaszervezet vesz részt hivatalosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik