Belföld

HM-vizsgálat: megfelelő az afganisztáni misszió felszerelése

A magyar katonák a harcszíntér kockázatának megfelelő felkészültséggel és felszereltséggel indultak útnak Afganisztánba – derült ki a Honvédelmi Minisztérium vizsgálatából , amit a misszió egyik századosának panaszlevele miatt indítottak múlt hét csütörtökön.

A vizsgálatot vezető Braun László mérnök vezérőrnagy Szolnokon elmondta, hogy a honvédelmi miniszternek az interneten keresztül írt nyílt levélben sugalltak nem állják meg a helyüket.

A tájékoztatón jelen volt a békemisszióban a magyar könnyű századot vezető Sánta Gábor százados is, aki újságírói kérdésre úgy fogalmazott, minden esetben a legnagyobb biztonságban voltak, azt pedig, hogy egy műveleti terület milyen veszélyekkel jár, nem lehet befolyásolni.

Sánta Gábor, az afganisztáni misszió volt parancsnoka korábban elmondta, hogy valóban voltak problémák Kabulban, hasonlóan a többi misszióhoz. Ezeket ő minden alkalommal a hivatalos úton jelezte.


Sánta szerint azt is meg kell érteni, hogy ez a misszió 5000 kilométerre van Magyarországtól, és ilyen távolságról nagyon nehéz megoldani a légi szállítást. Annak ellenére, hogy sok eszköz nem a kérésüknek megfelelően, vagy nem a kellő időben érkezett meg, a katonák Sánta szerint végig biztonságban voltak.

A felelősségre vonás nem marad el

A vizsgálat elrendelésekor Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kijelentette, hogy a személyes felelősségre vonást nem lehet elkerülni. “Vagy a hamis állításokat megfogalmazóval szemben, vagy azokkal szemben, akik nem figyeltek azokra a jelzésekre, amelyeket az afganisztáni katonai misszióval kapcsolatosan jelzett a kollégánk”. „Nem lehet a magyar katonák biztonságával szórakozni; ezt nem teheti meg egy százados és nem teheti meg egy vezérezredes sem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik