Belföld

70 forintos osztalékjavaslat a Matávtól

A Matáv igazgatósága kedden úgy döntött, hogy a 2004. évi eredmény alapján 70 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek minden 100 forint névértékű törzsrészvény után.

A cég ma bejelentette, hogy  növekedési stratégiájával összhangban végrehajtja a Telekom Montenegro többségi részesedésének akvizícióját (amelyet anyavállalata, a Deutsche Telekom által nyújtott hitelből finanszíroz), ám ezzel párhuzamosan a megelőző évvel azonos osztalékszintet céloz meg az eladósodottsági sáv betartása mellett. A telekommunikációs cég közleményében hívta fel a figyelmet: az osztalékpolitikában megjelölt célja, hogy a nettó adósságnak a nettó adósságra, a saját tőkére és a kisebbségi részesedésekre vetített aránya 30-40 százalék között maradjon. A Matáv Csoport jelenlegi eredményességét és pénzügyi helyzetét figyelembe véve határozott a 70 forintos osztalékjavaslatról.

Az igazgatóság kedden megtárgyalta a Matáv Rt. és a Matáv Csoport magyar számviteli szabályok szerint készült, 2004. évi gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját és azt elfogadásra javasolja a Közgyűlésnek, amelyet várhatóan 2005. április 27-én tartanak meg.

A Matáv megerősíti, hogy stratégiájának megfelelően elsődleges célja értékteremtő akvizíciók végrehajtása, így a társaság folyamatosan keresi azokat a regionális terjeszkedési lehetőségeket, amelyek megfelelnek a stratégiájában részletezett szempontoknak. Az osztalék jövőbeni szintje az esetlegesen felmerülő akvizíciós lehetőségektől, a Matáv Csoport jövőbeli pénzügyi helyzetétől valamint az általános piaci feltételektől függ – áll a cég közleményében.


Tulajdonosi hitel


A Matáv Rt. hétfőn jelentette be, hogy megállapodást írt alá a Deutsche Telekommal (DT) egy középlejáratú, 28 milliárd forint értékű hitel felvételéről. A társaság ebből az anyavállalatától kapott hitelből finanszírozza a Telekom Montenegro 51,12 százalékos részesedésének megvásárlását a montenegrói kormánytól. A további kisebbségi részesedések megszerzését várhatóan a Matáv által termelt készpénzből finanszírozza a cég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik