Tech

A fehéreknél a videojátékokat, az afroamerikaiaknál a bandabűnözést okoljuk a tömegmészárlásokért

Annak ellenére, hogy egyre több tudományos kutatás bizonyítja: a videojátékok nem okoznak agressziót, és nem miattuk történnek tömegmészárlások az Egyesült Államokban, úgy tűnik, a témát nem igazán lehet elengedni. Ennek részben természetesen Donald Trump az oka, aki mindenféle tudományos bizonyításra fittyet hányva (ahogy szokta, ugye) még mindig ezeket a játékokat okolja az országában egyre szaporodó lövöldözések miatt. Egy friss kutatás azonban most kimutatta, hogy valójában csak akkor hibáztatjuk a játékokat, ha a tömegmészárlás elkövetője fehér – a színesbőrűeknél szóba sem jön, mint opció, írja a Futurism.

A Psychology of Popular Media Culture tudományos folyóiratban megjelent metaanalízis azt figyelte meg, hogy azoknál a tömegmészárlásoknál, amelyeket kaukázusi rasszhoz tartozó emberek követnek el, gyakran felmerül, hogy az érintettet a videojátékok inspirálták a tettére, ugyanez viszont nem jelentkezik akkor, ha a lövöldözésben afroamerikai volt az elkövető. A szakértők szerint ez inkább arra mutat rá, hogy még mindig komoly probléma az Államokban a faji előítélet.

Fotó: iStock

A kutatáshoz a szakértők 200 ezer hírcikket elemeztek az elmúlt 40 év 204 tömeges lövöldözéséről, a Stanford Egyetem által összegyűjtött mintákból. Azt találták, hogy az elkövető bőrszíne komolyan befolyásolja, hogy a híroldalak mit hoznak le az eseményről: nyolcszor valószínűbb, hogy a videojátékokat fogják okolni akkor, ha az elkövető fehér.

A kutatók ezután diákokkal olvastattak el fiktív lövöldözésről szóló cikkeket, és kérdéseket tettek fel róluk, többek között azt, hogy mi vehette rá az elkövetőt a tettre.

Ha a lövöldöző fehér volt, sokkal nagyobb arányban kerültek elő a videojátékok, mint magyarázó tényező.

Persze itt mindössze 169 diákot kérdeztek meg, ami nem éppen releváns egy tudományos kutatásnál, de legalább mutathatja, hogy ilyen típusú előítélet is megjelenik.

A szakértők szerint az egész elfogultságnak az lehet az oka, hogy a kisebbséghez tartozó elkövetőknél hajlamosak vagyunk az utcai erőszakot és a bűnöző bandákat okolni, míg a középosztálybeli, rendezett családi háttérből érkező fehéreknél a videojátékot tartjuk a megfelelő kifogásnak. Csakhogy az igazság az, hogy rengeteg tudományos kutatás bebizonyította már: a videojátékoktól nem lesz agresszív senki, ennek sokkal összetettebb pszichológiai háttere van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik