Belföld

Módosította a tizedik ötéves tervet Kína

Kína gazdasága várhatóan átlagosan évi 8 százalékkal bővül a következő, 2006-2010-es ötéves terv időszakában – a kormány gazdasági kutatóközpontjának becslése szerint. Korábban a kormány célja évi 7 százalék volt.

A központ szerint az egy főre jutó GDP 2010-re eléri az 1700 dollárt. A növekedés fő húzóereje a legközelebbi ötéves terv idején, és utána is legalább 2020-ig a tőkeberuházás lesz. Ily módon a tervezettnél hamarabb érhető el a GDP megnégyszerezése, amit eredetileg 2000-től 2020-ig terveztek – olvasható a közleményben.

A GDP 2020-ig való megnégyszerezésének tervét korábban 7 százalékos évi átlagos növekedésre alapozták, és ez volt a célszám a mostani, év végéig tartó tizedik ötéves terv számára is. A kormány nemrég módosította az idei várakozását, 8 százalékra.

Kína gazdasága 2002-ben 8,1 százalékkal, 2003-ban 9,3 százalékkal, tavaly 9,5 százalékkal bővült, annak ellenére, hogy már 2003 végén elhatározták a túlfűtöttnek tartott ütem lassítását. Ennek érdekében októberben, kilenc év óta először alapkamatot emeltek. A kereskedelmi partnerek, főleg az Egyesült Államok gyakori – a jüan felértékelésére vonatkozó – követelését kivédendő a kormány tavaly enyhíteni igyekezett a nemzeti valuta felértékelési nyomásán, és több ízben csökkentette a vállalatok devizabeváltási kötelezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik