Sport

Zsidónak lenni nem ciki, de nyilván nem fogom reklámozni az utcán

A budapesti Maccabi Európa Játékok valóságos kulturális sokk: sportrendezvények, koncertek, előadások alkotják a programot. A sportolók hiába hangsúlyozzák, hogy ez egy fesztivál, közösségkovácsoló rendezvény, azért beleadnak apait, anyait. Ráadásul Európa legjobb zsidó sportolói mellett így tettek a valóságos egyetemista sztárokkal fellépő amerikai – merthogy néhány nem európai ország sportolói is indulhattak – és az utcákról összeszedett magyar kosarasok is. Történjen bármi, legyen az üzenet akármi, első azért a győzelem.

Azt nyilván csak találgathatjuk, hogy kinek és miért érte meg pénzügyileg az eredetileg 2,1 milliárdosra tervezett állami támogatás helyett – ami nagyságrendileg a 2015-ben Berlinben rendezett Maccabi Európa Játékok teljes rendezési költsége – majd két és félszer annyiért, durván 5 milliárd forintért Budapestre hozni a rendezvényt.

Amit viszont biztosan tudunk:

ha már így alakult, európai zsidó származású sportolónak most Budapesten a legjobb lenni.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Európa-bajnokság, amelyen amerikai kosárcsapat is indulhat

Az eseményt furcsa kettősség jellemzi: egyik oldalról a csapatok és a résztvevők komolyan veszik magukat, nyerni jöttek, a pályán mindent megtesznek a cél érdekében, ugyanakkor a rendezvény inkább tűnik összfelekezeti összeborulásnak, közösségi eseménynek, ünnepnek, mintsem komoly sportrendezvénynek.

A kosárpalánk alatt ugyanúgy „csattannak a pofonok”, a labdáért ilyen szinten kifejezetten látványos harc folyik, ám a játékosok között sokkal nagyobb a szimpátia és a sportszerűség, mint egy-egy hasonló, igazán tétre menő meccsen. Ritkán látunk például világversenyeken kiélezett csatában

egymást azonnal felsegítő, az ellenféllel kedélyesen beszélgető és ölelkező orosz és amerikai kosárlabdázókat, itt viszont egy percig nem érzi az ember, hogy még tart, vagy hogy már újrakezdődött a hidegháború.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Az megint más kérdés, hogy az amerikai kosárcsapat, bár földrajti okokból ugye nem is indulhatna a játékokon, mégis simán szerepelhet a versenyprogramban néhány más, nem európai ország sportolói mellett. Mi több, ha már itt lehetnek, a lehető legerősebb kerettel jöttek Budapestre, hogy közösségüket, vallásukat képviseljék, az életet és a sportot ünnepeljék és népszerűsítsék.

Jake Rauchbach, az amerikai kosarasok vezetőedzője a 24.hu kérdésére kifejtette, hogy ha a szabályok miatt, ha nem is nyerhetik meg a versenyt, minden egyes mérkőzésen a maximumot nyújtják.

Kilenc-tíz olyan játékosom van a keretben, akik segíthetnek nekünk meccseket nyerni. A keret elég mély és tapasztalt: hat első osztályú, a legmagasabb szintű egyetemi bajnokságban játszó kosarasom van, köztük akad olyan, akiből rövidesen akár profi is lehet majd

– mondta Rauchbach.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

A szakember szerint a Maccabi Játékok nagyon fontos rendezvény a zsidó kollektíva számára.

Mi azért vagyunk itt, azért utaztunk el az Egyesült Államokból, hogy a közösségünket, a hagyományainkat, országunkat és saját magunkat képviseljük

– zárta gondolatait Rauchbach.

Utcák-terek bajnokságból az Eb-re

Miután az Egyesült Államok szoros meccsen legyűrte az oroszokat, a magyar és az izraeli válogatott lépett a Ludovika vadonatúj multifunkcionális csarnokának parkettjére. Az elsőre is látszik, hogy az izraeliek fiatalabbak, fürgébbek a magyaroknál, viszont a hazaiaknál egy-kettő idősebb figura is feltűnik.

Hogy mennyire nem csak tingli-tangli fesztiválról beszélünk, azt a magyar Maccabi-válogatottat irányító Lukács Sándor temperamentuma mutatta meg leginkább.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

A 47 éve edzősködő szakembert nem lepte meg, hogy végül a sokkal összeszedettebb, összeszokottabb Izrael nyert. A pályaszélén föl-alá mászkáló, a hangját a második negyed közepén valahol egy magyar ziccer elpuskázása miatt elvesztő tréner nem a késői feltámadás, inkább a felkészülés ad-hoc módja miatt bánkódott igazán.

Olyan csapatunk van, amely az eseményre lett összehívva. Lehetne velük eredményt elérni, viszont hiányzott a felkészülés. Minden ellenfelünk szervezett, sémában gondolkodnak, megvan a kosárlabdáról az edzőik elképzelése, mi pedig kis túlzással az utcák-terek bajnokságból jöttünk ide

– szabadkozott Lukács.

Az edző hangsúlyozta: kiváló dolog, hogy a Maccabi Játékokon játszhatnak, sokat tanulnak, tisztelik a Maccabi-mozgalmat, prioritás, hogy a közösséget megfelelően képviseljék, ám bármekkora buli is az egész, nem szeret és nem tud veszíteni.

Minden vereségbe belehalok, ezért nem mondhatom azt, hogy ez csak egy fesztivál. A mérkőzéseken nyerni akarok. Persze, nem vagyok agyament, tudom, hogy hol a csapat plafonja

– érvelt az izraeliek elleni 75-70-es zakó után kissé beletörődve Lukács.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

A magyar csapat legjobbja Lukács fia, Lukács Döme volt, aki viszont a harmadik negyedben megsérült, nem tudta folytatni a játékot. Hiányában a szép számú magyar közönség egy másik kiválóan játszó fiatalt, a TF (Tehetséges Fiatalok) játékosát, Szántó Dánielt láthatta parádézni a két palánk alatt.

A fesztivál egyik célja, hogy közelebb segítse a kultúrákat egymáshoz, meg is kérdeztük a 2000-es születésű Szántót, mit jelent ma zsidó származású fiatalnak lenni. Mit jelent felvállalni a hitet, a világnézetet, a családi történelmet?

Hiába nem menő zsidónak lenni, mégis egy ekkora családhoz tartozni és érezni a szoros összetartást, szerintem fantasztikus. Egyáltalán nem ciki felvállalni a származásunkat. Nyilván nem reklámozom az utcán, de kérdés nélkül vállalom azt, hogy ki vagyok. Szoktak velem viccelődni a csapattársak, de értem a poént

– mondja a fiatal játékos.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Szántónak imponál, hogy milyen kosarasok és csapatok ellen készülhet. A résztvevők nyitottak és barátságosak, az amerikai csapat tagjai is elismerően veregették meg a magyar kosarasok hátát, Lukács Döméhez pedig a majd’ hatvanpontos (104-45) vereség után ketten is odaszaladtak beszélgetni.

Szántó szerint ez egy népünnepély, az emlékek, a tapasztalatok örökké megmaradnak, már csak ezért is óriási szó, hogy egy kis, szedett-vedett magyar csapat ott lehet a legjobbak között.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik