Sport

Krimibe illő csata végén lett világbajnok Siklósi Gergely

Aranyérmet nyert a párbajtőröző Siklósi Gergely a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, miután a fináléban 15-14-re verte az orosz Szergej Bidát.

A 21 éves magyar szenzációsan menetelt a döntőbe, ahol a korábbiaknál taktikusabb, kimértebb csata várt rá. Az orosz kétszer is vezetést szerzett, ám Siklósi rendre válaszolni tudott, sőt az első háromperces etap után 4-2-re már a vezetést is átvette. Bida viszont nagyon összeszedte magát a szünet után, nagyon harciasan, agresszívan ment előre és egy 5-0-ás sorozattal elhúzott 8-5-re.

Jól jött ezért az újabb szünet magyar szempontból, Siklósi tussal is kezdte az utolsó három percet, de hátránya ellenére nem szaladt előre ész nélkül. Bevált a türelmes taktika, másfél perccel a mérkőzés vége előtt egalizálni tudott a magyar párbajtőröző. A döntés így a végére maradt, ám Bida gyors tust szerzett, majd a gyors támadást védve kettővel elhúzott és sarokba szorította Siklósit, akinek szerencséje sem volt, hamar 13-10 lett az állás.

Csakhogy a 21 éves magyar valami egészen elképesztő feltámadással, változatos akciókkal villámgyorsan visszajött 13-13-ra, sőt 20 másodperccel a vége előtt már újra vezetett Siklósi, aki együttes találat után vilábajnokká vált.

Négy év után van újra világbajnoki aranyérmes párbajtőrözőnk, utoljára Imre Géza nyert vb-döntőt 2015-ben. Siklósi aranya a második magyar érem a budapesti tornán, a csütörtöki nyitónapon Szatmári András ezüstérmet szerzett kardvívásban.

Az eddigi eredmények

Férfi párbajtőr, a 64 között:

Siklósi Gergely-Francisco Limardo (venezuelai) 15-10

Rédli András-Michele Niggeler (svájci) 15-11

Dmitrij Alekszanyin (kazah)-Nagy Dávid 15-10

A 32 között:

Siklósi Gergely-Pak Szang Jung (dél-koreai) 10-9

Rédli András–Ruben Limardo Gascon (venezuelai) 12-11

A 16 között:

Siklósi Gergely–Jamada Maszaru (japán) 10-9
Rédli András–Bas Verwijlen (holland) 7-8

Negyeddöntő:

Siklósi Gergely–Bas Verwijlen (holland) 15-8

Elődöntő:

Siklósi Gergely–Andrea Santarelli (olasz) 15-8

Döntő:

Siklósi Gergely–Szergej Bida (olasz) 15-14

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik