Sport

Idegtépő meccsen kaptak ki az Eb-negyeddöntőben a magyar női kosarasok

A magyar női kosárlabda-válogatott kiélezett mérkőzésen kapott ki 62-59-re Nagy-Britanniától az Európa-bajnoki negyeddöntőben. A mieinkre vár még egy meccs, amin az olimpiai selejtezőtornán való részvétel lesz a tét Franciaország vagy Belgium ellen.

Nagyszerűen kezdte a magyar csapat a belgrádi negyeddöntőt, amely Yvonne Turner triplája után már 7-0-ra vezetett a második perc elején. Bár egy büntetővel szépített Nagy-Britannia, egyértelműen uraltuk az összecsapás elejét. A britek aztán szép lassan felvették a tempót, a magyarok egyre többet hibáztak, így a negyed végére már a riválisnál volt az előny (13-15).

Nagyon jól kezdett a magyar csapat:

A második játékrész szörnyen indult, ugyanis elkezdtek sülni a brit triplák, miközben a magyar védekezés kissé szétcsúszott. Székely Norbert időt kért, amikor már kilenccel vezetett az ellenfél (15-24). A támadásaink pontatlanok voltak, Horti Dóra ziccere a 17. percben egy már-már kínosan hosszú pont nélküli időszakot zárt le. A britek 17-9-re nyerték ezt a tíz percet, így egy félidő után 32-22-re vezettek.

A helyzet a nagyszünet után sem változott, a brit csapat egyre nagyobb előnybe került, Zele Dorina triplája úgy kellett a 24. percben, mint egy falat kenyér (27-38). Új lendületet kapott a magyar válogatott, fel is jött mínusz hét pontra, Fagbenle triplája azonban meg is állította a magyar rohamot. Végül kihoztuk egálra a negyedet, azaz tíz pontos hátrányból vártuk az utolsó tíz percet.

Amit aztán két kosárral kezdett a magyar válogatott, Varga Zsófia előbb maga talált be, majd asszisztot adott Hontinak, így egyből nyílt lett megint a mérkőzés – és természetesen jött a brit időkérés (42-48). Bejött a brit kapitány húzása, viszonylag hamar sikerült rendezni a sorokat, így visszaállt a 8-10 pontos különbség. Turner és Zele az utolsó négy perce lépve gyors egymásutánban szerzett öt pontot, úgyhogy még semmi sem volt veszve (51-56), és megvolt a támadási lehetőség arra is, hogy egy labdabirtoklásnyi legyen a különbség, azonban a sokadik eladott labda után a britek dobtak kosarat.

Ezután is sikerült azonban feljebb kapcsolni, Turner pedig ismét bizonyította, hogy kötélből vannak az idegei, az utolsó két percbe érve dobott hármasával már tényleg nagyon szorossá vált a meccs (56-58). Miután a britek elléptek egy támadást, a magyar válogatottnak másodpercek alatt három dobása is volt az egyenlítéshez, ám a labda mindannyiszor leperdült a gyűrűről. A meccs legjobbja, Fagbenle ezt egy duplával büntette 49 másodperccel a vége előtt, Studer Ágnes azonban nagyon fontos triplával tartott minket meccsben az időkérés után.

21 másodperc volt vissza, amikor Fagbenle fordult rá a gyűrűnkre, Határ azonban blokkolni tudta, saját kezébe vette a magyar válogatott a sorsát. Kimaradt a ziccer azonban a túloldalon, majd jött két brit büntető, a rivális 62-59-re nyert – az utolsó magyar dobás, majdnem félpályáról, kétszer pattant meg a gyűrűn, de nem esett be a hálóba.

A végjáték:

Nagy-Britannia története legjobb szereplését produkálja ezen az Európa-bajnokságon, eddig két kilencedik hely volt a legjobb eredményük.

Bár kikapott, a magyar válogatott még nem fejezte be szereplését az Európa-bajnokságon. A torna első hat helyezettje jut ki az olimpiai kvalifikációs tornára, erről a negyeddöntők négy vesztes csapat dönt majd egymás közt, azaz egy mérkőzést még nyerni kéne, méghozzá szombaton a franciák ellen hosszabbításban elbukó belgák ellen. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt az olimpián – 1984-ben kijutott ugyan, de a szocialista országok bojkottja miatt végül nem vett részt a tornán.

Eredmény – női kosárlabda Európa-bajnokság, negyeddöntő

Magyarország – Nagy-Britannia 59-62 (13-15, 9-17, 16-16, 21-14) 

Pontszerzők: Turner 11, Studer 10, Raksányi 10, Határ 8, Horti 8, Zele 5, Varga 4, Dubei 3 illetve Fagbenle 29, Jones 8, Samuelson 7, Handy 6, Leedham 4, Simpson 3, Green 3, Vanderwal 2

 

További eredmények:
Franciaország – Belgium 84-80 (27-16, 8-16, 19-22, 14-14, 16-12) – hosszabbítás után
Spanyolország – Oroszország 78-54 (19-16, 25-12, 17-17, 17-9)
Szerbia – Svédország 87-49 (21-12, 22-9, 21-12, 23-16)

 

A szerbek a címvédő spanyolokkal találkoznak a négy között, míg a másik ágon a franciák a britekkel csapnak össze.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik