A zöld teában és kis mértékben az oolong teákban is megtalálhatóak a katekinek. Ezeknek a vegyületeknek köszönhető, hogy a zöld tea segíthet megelőzni a fogak elvesztését. Vigyázni kell azonban a teák cukrozását: bármilyen édesítés ronthatja a tea kedvező hatását. Alfredo Morabia, a Columbia University kutatója rámutat: a zöld teának baktériumölő hatása van és ha cukor nélkül fogyasztjuk ez a fogakat is érinti.
A kutató hozzátette azt is, hogy hasonló megfigyelést végeztek a kávén is és úgy tapasztalták, míg a cukrozott kávé fogyasztása a fogak szempontjából kifejezetten káros, a feketekávéé ezzel ellentétben jótékony hatású. A kutatócsoport arra a kérdésre, hogy vajon minek köszönhető a kedvező élettani hatás azt valószínűsítik, hogy a katekin-vegyületek. Ezekről már korábban kimutatták, hogy elpusztítják a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat.