Belföld

Újabb vírusveszély – a Bagle.B a harmadik legfertőzőbb vírus

A kedden felbukkant új Bagle verzió még mindig terjed az interneten, s a szakértők szerint ő a harmadik legveszélyesebb vírus a hírhedt SoBig.F és a MyDoom.A után.

„Nagyon komoly veszélyt jelent, mert gyorsan terjed, bár valószínűleg nem ér el olyan katasztrofális mértéket, mint a MyDoom.A és a SoBig.F”, mondja a norvég internetes biztonsági cég, a Norman szakértője, Snorre Fagerland. „A veszélyes vírusok listáján jelenleg a harmadik helyen áll.”

A legvirulensebbnek a múlt hónapban feltűnt MyDoom A verziója áll, amely tetőpontján minden tizenkettedik e-mailben ott rejtőzött. A második hely a 2003. augusztusában pusztító SoBig.F-é, amely az első héten 300 milliónál több üzenetet fertőzött meg. A Bagle.B nem egészen fél nap alatt 66 országba jutott el, és ott volt minden tizenhatodik e-mailben. Ezzel elvileg lekörözte volna SoBig.F-et, amely „csak” minden tizenhetedik levélben volt benne, ám a Bagle-járvány a vártnál hamarabb kifullad, jóval korábban, mint a vírus kódjába programozott február 25-i határidő.

„Amint az emberek zöme letölti a legújabb vírusvédelmi programfrissítést, a terjedése megszűnik”, mondja a finn F-Secure specialistája, Mikael Albrecht.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik