Kultúra

A Hópárduc talpra áll [filmpremier]

Dokumentumfilm Erőss Zsolt hegymászóról, akit fél lába elvesztése sem tart vissza újabb csúcsok meghódításától.

Hópárducnak azokat hívják, akik megmásszák a volt Szovjetunió öt legmagasabb hegycsúcsát. Erőssön rajta ragadt ez a név. Ő az első magyar hegymászó, aki feljutott a Mount Everestre, még 2002-ben. Kollmann András filmje a 2010 januárjában, a Magas Tátrában bekövetkezett balesettel indul, melynek során Erőss jobb lábát a nyílt törés miatt részlegesen amputálni kellett. A lábadozás időszakát hamarosan az implantátummal való edzés váltja fel, majd az első túra, aztán ismét a hegyek kerülnek terítékre, mindez alig nyolc hónapon belül. A megállíthatatlan ember fél lábbal megmássza kilencedik „nyolcezres” csúcsát.

Jó nézni ezt a filmet, melynek ereje főhőse személyiségében rejlik. Hosszú idő óta talán Erőss Zsolt az egyetlen olyan hősünk, akit egyöntetű népszerűség övez. Nem osztja meg az embereket, mint Viszkis, a modern betyár. Azért szeretjük, mert egyszerű, természetes figura, és sugárzik belőle az elszántság. Önsajnálatnak nyoma sincs benne. Irigylésre méltó, példaértékű sikertörténet az övé. A januári amputáció után a szeptember ismét 7000 méter fölött találja.

A formailag hagyományosnak mondható dokumentumfilm az utak során készült képanyagokat, a kórházban, a rehabilitációs intézetben és a hegymászó otthonában készült interjúkat vegyíti másfél órában. Láthatjuk Erőss Zsoltot újra járni tanuló sérültként, kislányára büszke családapaként, odaveszett barátait búcsúztató sporttársként, és legfőképpen szenvedélyes emberként, aki ismét teljes életet akar élni.

Hogy hányan ülnek majd be a mozikban erre a filmre? Remélhetőleg sokan. Bár talán inkább tévébe való alkotás.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, az iskolás korosztálytól a dédnagyszülőkig. Hegymászóknak, mozgáskorlátozottaknak és az önsajnálat mocsarába süllyedteknek különösen.

Kinek nem ajánljuk?

Nincs ilyen ember.

A Hópárduc talpra áll – színes, magyar dokumentumfilm, 87 perc, 2011. Rendezte: Kollmann András. Forgalmazó: Borbálafilm.

Hazai premier: október 6.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik