Belföld

Dalos: Orbán Viktor túlbecsüli saját lehetőségeit

Dalos György írót kérdezte Orbán Viktor és az Európai Unió konfliktusos helyzetéről a Svájci Ráció és Televízió (SRF).

Az író arra a felvetésre, hogy hogyan értékeli Orbán Viktor az EU felé intézett provokációit azt válaszolta: a Magyarország és Európa közötti távolság növelése már jó ideje tart, de a Jean-Claude Junkckert és Soros Györgyöt pellengérre állító plakátkampánnyal a konfliktus kicsúcsosodott. Hozzátette: Orbán Viktor személyisége a magyar fejlődés sajátossága, sokkal erősebben dominálja az országot, mint az egykori keleti blokk hasonló vezetői.

Magyarországon nincsen diktatúra, csak egy Orbánra szabott, egyszemélyes demokrácia. Üreges, üres, orientáció nélküli demokrácia.

– fogalmazott Dalos György, aki szerint ez a speciális helyzet azért állhatott elő Magyarországon, mert a magyarok 30 évvel ezelőtti rendszerváltását kedélyes világvégeként élték meg: a kommunisták nem kerültek távol a hatalomtól, majd olyan reformokat vittek keresztül, amik folyományaként több százezer munkahely szűnt meg, az infláció meredeken emelkedett, az emberek csalódottá és keserűvé váltak. A Fidesz viszont gyors helyreállítást és stabilitást ígért, ezért szavaztak rájuk olyan sokan.

Felmerült, hogy hogyan lehetséges az, hogy bár a közvélemény-kutatások szerint rengeteg magyar csalódott, sokan mégis kifejezetten pártolják az EU-t. Dalos úgy látja:

Magyarországon minden paradox. Nem mindenki elégedett Orbánnal, aki rá szavaz. Ha Orbán és az ő jobboldali ellenfele, a Jobbik erősebbé vált az emberek csalódottságával, az nem jelenti azt, hogy mindenki jobboldali. Megzavarodnak és félnek a változásoktól. Ráadásul az ellenzék által beígért változások sem meggyőzőek.

Úgy látja, hogy ha a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, a magyarok egyrészt csalódottak lesznek, másrészt Orbán képes lesz meggyőzni a Jobbik radikálisabb szavazóit. Hozzátette:

Orbánnak valószínűleg nagyobb célja van: vezető szerepet akar játszani egy jobboldali, konzervatív európai blokkban – olyanokkal, mint Salvini, Le Pen vagy a lengyel Pis. Egyfajta jobboldali internacionálét akar vezetni. Ebben a tekintetben Orbán túlbecsüli saját lehetőségeit.

Kiemelt kép: Dalos György író, műfordító szerzői fórumon vesz részt a 69. Frankfurti Könyvvásár harmadik napján, 2017. október 13-án. MTI/EPA/Armando Babani

Ajánlott videó

Olvasói sztorik