Nagyvilág

Paul Lendvai: Orbán dönt, hogy kizáratja-e magát és áldozatként mutatkozik-e

Az osztrák Der Standardba írt cikket a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktusról Paul Lendvai magyar származású újságíró.  Az Orbán, a pókerjátékos című cikkben Paul Lendvai arról ír, hogy Orbán Viktor, egy alig 10 millió fős kis ország 55 éves kormányfője az utóbbi években Európa legismertebb és legellentmondásosabb politikusa lett. Az Economisttól a Frankfurter Allgemeinen Zeitungon át a New York Timesig a legnagyobb nemzetközi lapok foglalkoznak azzal, hogy Orbán pártját a nemzeti-populista Fideszt kizárják-e az Európai Néppártból.

Szerinte azt, hogy a Magyarország számára politikailag és gazdaságilag is legfontosabb Németországban megváltozott valami, jól mutatja az is, hogy az Orbánékkal jellemzően kesztyűs kézzel bánó Frankfurter Allgeime Zeitung egy kommentárjában arról írtak, hogy tartalmi okokból felesleges lenne a szakítás a Fidesszel. Így fogalmaztak:

A Fidesz már régóta csak védőpajzsként használja az Európai Néppártot, amelynek védelmében olyan politikát folytat szavaival és tetteivel, amely a keresztény, demokratikus értékekkel összeegyeztethetetlen.

Lendvai emlékeztet: a különböző uniós bizottságok évek óta kritizálják a demokratikus díszbe öltöztetett autoriter rendszert és a civilek elleni túlkapásokat. Az újságíró szerint a pohár két héttel ezelőtt telt be, a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert vigyorogva ábrázoló kormányplakátok kihelyezésekor, azt sugalva, hogy Juncker, néppárti politikusként bevándorláspárti lépéseket fontolgat az amerikai-magyar üzletemberrel.

Lendvai szerint azonban a Fidesz kizárásának meccse még nincs lejátszva, erre utal az, hogy Weber Budapestre látogat és itt egyeztet Orbán Viktorral a sorsdöntő néppárti ülés előtt. Szerinte Orbán kijátssza a lengyel kártyát, tehát azt lebegteti, hogy az esetleges kizárás esetén a jobboldali-nemzeti PiS-szel, a lengyel kormánypárttal fogna össze. Hozzáteszi:

A látszat ellenére a rafinált cinizmus magyar Európa-bajnokának vannak jobb lapjai.

Úgy látja: a magyar miniszterelnöknek 9 évnyi politikai uniformizálás után sem erős ellenzékre, sem kritikus sajtóra nincsen szüksége.

Egyedül Orbán dönti el, hogy kiprovokálja-e saját kizáratását és áldozatnak mutatja-e magát vagy belemegy a néppárt többsége és Weber által annyira akart, lusta kompromisszumba

–fogalmaz Paul Lendvai.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik