Belföld

Orbán Viktor? Igen/nem, nincs más kérdés

Zsarnokságtipológiailag Orbánhoz közelebb áll Bokassa vagy Idi Amin Dada, mint Horthy vagy Kádár.

Kozák Márton az Élet és Irodalomban nemcsak Orbán Viktort, hanem az ellenzéki pártokat is nagyon kiosztja, amiért ezúttal éppen az EP-választást készülnek elpuskázni. Azt hiszik ugyanis – mint minden Fidesz-kétharmad előtt! –, hogy majd most, de most már tényleg és igazán, külön-külön indulva is megszorongatják az állampártot.

A szociológus szerint ez a naivitás azért elrettentő, mert májusban nem kisebb a tét, mint az,

hogy Magyarország megmarad-e a gonosz európai hídfőállásának.

A magyar kór

Az európaiak közben joggal aggódnak, mert a Finkelstein-féle

morbus hungaricus vírusa láthatóan fertőz. (…) Finkelstein és Orbán kivezette hazánkat a világ szabad országainak sorából, és a morbus hungaricus már egész Európa békéjére, kultúrájára, civilizációjára jelent fenyegetést.

Az EP-választás jó alkalom lenne annak jelzésére, hogy mindezt már a magyar ellenzék is felismeri – írja Kozák, majd megadja a magyar kór ellenszerét.

Chilében 1988 őszén nemzetközi nyomásra, a parlamenti választás előtt Pinochet diktátor kénytelen volt népszavazást tartani arról, maradjon-e ő vagy az elnökről is szabadon dönthessenek.

Chilei ellenszer: NO – SI

Mintegy kéttucatnyi ellenzéki párt úgy vélte, a szabad Chile nem építhető fel egy tömeggyilkos államfővel, megalkották a NO koalícióját, mivel a szavazólapon csak ennyi állt.

AUGUSTO PINOCHET UGARTE.

így, csupa nagybetűvel, alatta meg két szó: SI – NO.

 

 

 

Kozák Márton elismeri, a magyar ellenzék 2019-ben nehezebb helyzetben van, mert Pinochet megpuhított diktatúrája akkor már úriemberi volt az Orbán-rezsimhez képest, de éppen ezért lenne fontos a NO pártjaihoz hasonlóan belátni, hogy

mielőtt versenyeznének egymással, a politikai verseny feltételeit kell megteremteni.

Chilében a választók 56 százaléka szavazott a NO-ra.

Kinek Friedman, kinek Finkelstein

Chile jelenleg a világ minden mérvadó szervezetének valamennyi jólétet és szabadságot mérő lényeges és lényegtelen mutatójában jobban teljesít Magyarországnál.

És mindennek tetejében ott futball van, itt meg ürességtől kongó stadionok zsúfolt VIP-páholyokkal.

Kozák Márton cikke megírásakor még nem tudhatta, hogy Orbán Viktornak lesz fociügyi tanácsadója, mégis árulkodónak nevezi, ki milyen szakemberek tudását vette igénybe. Pinochet a Nobel-díjas Milton Friedman közgazdászt, Orbán a negatív kampányok mesterét, Arthur J. Finkelsteint választotta.

Diktátortipológia

A szociológus a zsarnokokat két csoportba sorolja. A nyugatias, európai kultúrkörbe tartozókra, akik egy válság után kerültek a hatalom közelébe. Ők az eszközökben nem válogatva, a maguk módján naggyá akarták tenni a hazájukat. Egy európai értelemben vett autokrata hatalmát a válságot kiváltó gondok orvoslására használja,

egy européer diktátor népben-nemzetben gondolkodik és cselekszik.

A keze véres, de nem enyves.

Orbán nem európai

Ez különbözteti meg a közép-afrikai, közép-ázsiai zsarnokoktól, akik fütyülnek hazájuk gondjaira, hatalmat akarnak, dicsőséget és vagyont. Kozák Márton ide sorolja Bokassa császárt, Idi Amin Dadát,

akinél kevés brutálisabb állatot hordott hátán a föld.

Zsarnokságtipológiai értelemben a szociológus úgy véli, Orbán Viktor nem európai jelenség, hanem a közép-afrikai v. közép-ázsiai típusú autokraták közép-európai nyúlványa. Maga kreált egy káoszt, sikeres puccsot hajtott végre, koncentrálta a hatalmát, majd magáévá tette az ország vagyonát.

Ez a politikusi attitűd az újkori Magyarországon eddig ismeretlen volt.

Hozzá képest Horthy és Kádár két európai autokrata volt – írja a szociológus, aki részeredménynek nevezi, hogy Orbán „kezéhez nem tapad vér”.

NO – nemet Orbánra, ennyi

Kozák Márton nem finomkodik az ellenzéki pártokkal sem, amelyek

akár az állatkísérletek legostobább patkányai, sokadszorra is eltévedni készülnek a gyenge képességűek számára sem nehéz feladványt jelentő labirintusban.

Önámítás, hazugság, hogy az őszi önkormányzati választásokra összefognak, mert egy kudarcos EP-választás után nem lesz több dobásuk. Össze kellene fogniuk, amelyik párt erre nem hajlandó, az megkapja a „tiszteletbeli kormánypárt” címet. etését.

Kozák Márton szerint az EP-választás szavazólapján valójában egy név áll majd csupa nagybetűvel: ORBÁN VIKTOR. Alatta meg két szó: IGEN – NEM.

160 ezer ember visszatért a Fideszhez
Röpke két hónap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik