Kultúra

Ünnepel az animációs szakma

Minden évben okt. 28-án ünnepli az animációs szakma és a rajzfilmkedvelő közönség az Animáció Világnapját.

A világnap apropója, hogy 1892-ben, Párizsban ezen a napon nyitotta meg kapuit Emile Reynaud Optikai Színháza.

Az ASIFA, vagyis a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség – többek között egy nemzetközi filmcsererendszer segítségével – 2002 óta szervez ingyenes vagy önköltséges programokat, eseményeket, amelyeknek idén Budapesten a Tűzraktér ad otthont, de a vetítések Székesfehérvárott, Debrecenben és Erdély több városában is láthatóak lesznek. Szegeden Tóth Pál animációsfilm-rendezőnek nyílik kiállítása.

A Duna TV október 28-án egész napos műsorfolyammal iszteleg az animációs műfaj előtt. Délután a Mangák világa című francia dokumentumfilm mutatja be ezt a mára kultikussá vált műfajt, utána pedig Jankovics Marcell filmrendező portréját tekinthetik meg a Duna Televízió nézői.

Este Csupó Gábor filmje, az Immigrants – Jóska menni Amerika című egész estés magyar játékfilm kerül műsorra, majd késő este a Kikötő Extrában a magyar animáció fénykorai elevenednek meg a Légytől a Maestróig. A látványos körképben rövid történeti áttekintésben nosztalgiázhatunk kedvenc gyerekkori rajzfilmeinkről. Az összeállításban megszólalnak a szakma olyan nagy öregeit, mint Rófusz Ferenc, Jankovics Marcell vagy Ternovszky Béla, igaz, a műsorban a fő hangsúlyt a kortárs animáció kapja.

Az Immigrants magyar nyelvű előzetese:

A Duna TV vonatkozó programjai:
15:30 A mangák világa (Monde manga, 2004) Francia dokumentumfilm
16:20 „…filléres emlékeim…” (2010) Jankovics Marcell rajzfilmrendező (angol felirattal)
22:05 Immigrants – Jóska menni Amerika (2008) Magyar játékfilm
23:20 Kikötő – Extra (Kikötő – Kulturális magazin) A magyar animáció fénykorai – A légytől a Maestróig (angol felirattal)

Ajánlott linkek:
A Tűzraktér programja október 28-án (tuzrakter.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik