Kultúra

Bábfilmet rendezhetnek a gyerekek

Mirr-Murr, Misi mókus, Tüskéshátú és a legkisebb Ugrifüles nemcsak ellátogat a Közlekedési Múzeumba, hanem magukkal hozzák kedvenc tárgyaikat is.

Foky Ottó animációs filmrendező életművét mutatja be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szeptember 17-én nyíló kiállítása. A szervezők kiállítják a 60-70-80-as évek ismert bábfilmjeinek főszereplőit, valamint a korszakra jellemző olyan használati tárgyakat, amelyeket a gyerekek ezekből a bábfilmekből is ismerhetnek.

Mirr-Murr a gramofonját, Tüskéshátú a fényképezőgépét, a legkisebb Ugrifüles ámulatba ejtő telefonját hozza magával. A korabeli tárgyak közé a Tévémaci tévéje is bekerült. Ezek és a többi kiállított eszköz kapaszkodót nyújtanak a gyerekeknek, hogy megismerhessék a mára már legendává vált mesefilmek készítési korát, az azóta szülővé érett generáció pedig felidézheti gyerekkorának tévés élményeit. Ezt a célt szolgálja az a kamera is, amellyel anno a tévéadásokat rögzítették, és amelyet a gyerekek maguk is kipróbálhatnak.

A mesefilmkészítésben, a bábelőadás-rendezésben a látogatók aktívan is részt vehetnek. Mirr-Murr és barátai megtalálhatóak lesznek sík bábok formájában is, és velük – az egyik kiállított televíziókészülék “keretében” – a gyerekek maguk is megrendezhetik kis bábelőadásukat. A másikban saját rajzfilmjüket vetíthetik le társaiknak, szüleiknek, hiszen a kiállításon mindenki megrajzolhatja a maga kis hat kockából-jelenetből álló filmjét.

Egy kis ízelítő a Mirr-Murr kalandjaiból:

Ajánlott cikk:
Mirr-Murr és társai belépnek a valóságba (Kultúra.hu)
Mirr-Murr, mindenben az első (comment:com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik