Sport

Több ezer gyerekkel úszott együtt Hosszú Katinka

Egy nap alatt több ezren úsznak Magyarország egyik legnagyobb uszodai sporteseményén, a kecskeméti Univer24-en, amely szombat délelőtt rajtolt el a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával. Az úszás ünnepén a Kecskeméti Fürdő versenyuszodájában számos iskola diákjai és felnőtt váltók vesznek részt, miközben öt úszó az egynapos úszás szabályai szerint méri össze erejét.

A népszerű úszófesztivál délelőtti rajtjánál a nevező iskolák csapatainak tagjai olyan klasszissal együtt csobbanhattak a medencébe, mint Hosszú Katinka, akivel együtt edzője, Petrov Árpád, valamint Risztov Éva olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség Olimpiai Bajnokok Testületének elnöke is részt vett az úszóünnep megnyitóján. Hosszú Katinkával rajtoltak azok a sportolók is, akik az egynapos úszás szabályai szerint 24 órán át küzdenek a kilométerekkel a medencében. Közülük a legjobbak annyit úsznak egy nap alatt, hogy azzal Kecskemétről Budapestre is elérnének. Szombat este mellettük váltóverseny kezdődik, amelyen a legalább 6 fős csapatoknak 12 órán keresztül kell folyamatosan úszniuk.

A kiemelkedő eredményt elért sportolók példát és ösztönzést adhatnak a gyerekeknek. Egy közös fotó vagy dedikálás életre szóló élményt jelenthet számukra, és talán éppen ez ad lökést valamelyiküknek, hogy a jövő bajnokává váljon. Igyekszem mindenkit az úszásra ösztönözni, hiszen a sport és a közösség azok számára is fontos, akik később nem válnak élversenyzővé, viszont mindennapjaik részévé válhat az úszás akár egy életen át

– mondta Hosszú Katinka, aki az Univer Product Zrt. partnereként vett részt a rendezvényen.

A kecskeméti úszómaraton vasárnap délelőtt fejeződik be, akkor derül ki, hogy ki ússza 24 óra alatt a leghosszabb távot, megdől-e az eddigi csúcstávolság, melyik csapat nyeri az ezzel párhuzamosan zajló éjszakai 12 órás váltót, illetve mely iskolák kapnak támogatást sportszervásárlásaikhoz. Az idei Univer24 résztvevői az esemény pólóján és egy tolltartón kívül Erős Pista tetoválást is kapnak, így az elkövetkező napokban könnyű lesz őket megismerni a medencében vagy azon kívül.

A 24 órás hosszútávúszó verseny résztvevői:

  • Demény Helga (27) kolozsvári hosszútávúszó, aki 2017-ben első úszónőként teljesítette az Univer24-et, és azóta minden évben indul, egyéni csúcsa 51,9 kilométer,
  • Hajdú László (58) kecskeméti Európa-bajnok master nyíltvízi úszó, többszörös szenior országos bajnok. Mind a négy Univer24-en részt vett, a 2015-öst megnyerte. Legjobbja 73,3 kilométer.
  • Kálmán Péter (24) veszprémi úszó egyéniben és váltóban is teljesített már 24 órát. 81,2 kilométeres teljesítményével tartja az Univer24 rekordját.
  • Szauter Gergő (24) többször indult hosszútávúszó bajnokságon, 2010-ben ifi bajnok volt 5 kilométeren. 2012-ben második 7,5 km-en. A 2018-as Balaton átúszás második helyezettje.
  • Tamásné Garai Eszter (37) szentgáli sportegyesületi vezető és edző, 12 évig versenyszerűen úszott. Az elmúlt években több félmaratoni futóversenyen indult, teljesítette az Ironmant is.

Az eseményt az Univer Product iskola alapítvány támogatási programja kíséri: két kategóriában (kis és nagy létszámú iskolák) az első három legtöbb úszót indító intézmény alapítványa 150, 100 és 75 ezer forint értékű sportszervásárlási utalványt kap, míg további 4 iskola sorsoláson nyer 50 ezer forint értékű támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik