Élet-Stílus

Rohamosan nő az inzulinrezisztens gyermekek száma

Az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásában sokszor genetikai tényezők is szerepet játszanak, ám nagy mértékben hozzájárul a növekvő édesség- és cukrozottüdítőital-fogyasztás – hívta fel a figyelmet Balogh Illés endokrinológus az M1 aktuális csatornán.

Az IR esetén a sejtek felszíni receptorai megváltoznak, ezért az elfogyasztott cukor nem kerül be megfelelő időben a szervezetbe, ami az érpályák vércukorszintjének megemelkedéséhez vezet. Erre válaszul megemelkedik a szervezet inzulinszintje, de ennek ellenére sem jut be a cukor a sejtekbe, és a szervezet csak hosszú idő után tudja a vérpályából eltüntetni a cukrot.

Az IR egy nehezen felismerhető betegség, amit gyakran pajzsmirigy-alulműködésként diagnosztizálnak tévesen. Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti és akár méhen belüli kockázatnak is kiteheti a magzatot a beteg, ha túl sok cukor fogyaszt a terhesség alatt – jegyezte meg Balogh Illés.

Illusztráció: NIKLAS HALLE’N / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik