Tudomány

Majdnem meghalt a gyerekük, de nem tanultak a hibájukból

Egy 6 éves oregoni fiú egy farmon játszva elesett, és megvágta a homlokát. Bár szülei kitisztították a sebet, hat nappal később komoly izomgörcsök jelentkeztek nála – számol be a Live Science. A fiú egyre rosszabbul lett, és mikor már légzési nehézségei is voltak, kórházba szállították.

Az orvosok tetanuszt állapították meg nála, az utóbbi 30 évben ez volt az első ilyen eset Oregonban. A betegséget a Clostridium tetani nevű baktérium okozza, de védőoltással megelőzhető a fertőzés. A fiú azonban nemhogy tetanusz elleni, de semmilyen vakcinát nem kapott élete során.

A kórházban a gyermek már nem tudta kinyitni az állkapcsát, és a hát és a nyak görcsös hátrafeszülésével járó opisthotonus jelentkezett nála. A fiú sürgősségi osztályra került, ahol megkapta a védőoltást, illetve további gyógyszereket is adtak neki. A gyermeket 47 napig kellett kórházban tartani, és további hetekbe telt, mire teljesen felépült.

Bár az orvosok felajánlották a szülőknek, hogy a fiúnak a védőoltás második dózisát is beadják, a család ezt elutasította.

Clostridium tetani baktérium bárhol előfordulhat, így ha valakin mély seb alakul ki, könnyen megfertőződhet, ha nincs beoltva. Igaz, komolyabb sérülés esetén akkor is érdemes vakcinát kérni, ha az embert korábban már beoltották.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik