Belföld

A szakszervezeteken múlik az Alitalia túlélése

A veszteség termelő olasz légitársaság szakszervezeti vezetője megfontolja, hogy beleegyezzen a dolgozók egyharmadát érintő elbocsátásokba a cégnél, hogy megmentse a süllyedő hajót - tudósít a BBC.

Savino Pezzotta ezt azután mondta miután az Alitalia vezetőségével tárgyalt, akik korábban rámutattak, hogy csak akkor van esélye a cégnek a túlélésre, ha megegyeznek az államilag támogatott áthidaló hitelhez szükséges reorganizációs programról.
Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a szakszervezet rábólintson 22 ezer dolgozó egyharmadát érintő leépítésekbe. A cég vezetője, Giancarlo Cimoli szerint e nélkül az Altalia legfeljebb szeptember végéig tudna működni. A szanálási terv elfogadásához már csak a szakszervezet beleegyezésére van szükség. Ellenkező esetben az Alitaliát csődgondnokság alá helyezik, és ez a főrészvényes olasz államnak szabad kezet adna a társaság átalakításához és a létszámcsökkentéshez.

„Most arról tárgyalunk, hogy a lehető legtöbb munkahelyet megmentsük” mondta a szakszervezeti vezető. – Igyekszünk meghozni a legkevésbé megrázó döntést.

Az Alitalia tavaly 520 millió eurós nettó veszteséget termelt azt követően, hogy 2002-ben még nyereséges volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik