Belföld

Elérkezett a befejezéshez a próbaüzem Pakson

A Paksi Atomerőmű 2-es blokkja csütörtök este, csaknem másfél éves kényszerszünet után, megkezdheti az üzemszerű termelést.

A több héten át tartó próbaüzem utolsó, 72 órás szakaszába lépett, a reaktor névleges teljesítményének 97-98 százalékán működik és áramot ad az országos hálózatba – ismertette Kocsis István vezérigazgató kedden.

A reaktor melletti 1-es aknában tavaly áprilisban történt súlyos üzemzavar következményei megszüntetésének munkálatai még nem értek véget, de sikerült olyan műszaki feltételeket kialakítani, hogy a blokkot újraindíthatták és az teljes biztonsággal áramot adhat az országnak.

Kocsis István elmondta: a munkálatok során leválasztották és teljes mértékben függetlenítették az 1-es aknát, és a benne lévő, tönkrement üzemanyagot tartalmazó, meghibásodott tisztítótartályt a reaktortól, megteremtették az önálló hűtést, víztisztítást, felállítottak egy 80 köbméteres vész-bórozó tartályt, ami minden körülmények között biztosítja a tönkrement üzemanyag nyugalmi állapotát, s folyamatos méréssel és kamerás megfigyeléssel ellenőrzik a hibás fűtőelemeket.

Független szakemberek is ellenőrizték a munkát, s hogy biztonsággal megkezdhetik az áramtermelést, azt több kutatóintézet, közöttük a KFKI Atomenergia Kutatóintézete, a szlovák VUJE, az orosz Kurcsatov Intézet véleménye is megerősítette. Az Országos Atomenergia Hivatal engedélye alapján megkezdett újraindítás során, a szokottnál több ellenőrzést végezve, előbb 5, majd 30, 50, 70 és 90 százalékos terhelésnél ellenőrizték a reaktorblokkot, s ha most a 72 órás próba is hiba nélkül zárul, csütörtök este megkezdődhet az üzemszerű termelés.

Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatóságának elnöke elmondta: szakmai sikerként könyvelhetik el a végzett munkát, aminek sokkal nagyobb a jelentősége annál, mint az, hogy a kettes reaktor az év hátralévő részében áramot ad.

A vezérigazgató ismertette a helyreállítás további lépéseit. Oroszországban már az eredetivel azonos méretű modellen próbálják a kiégett üzemanyag eltávolítására gyártott eszközöket, ezeket a próbák tapasztalatai alapján tökéletesítik. Ezt követik jövőre, amikor a kettes blokk újra áll majd, a helyszíni előkészületek, a begyakorlás, végül, megfelelő engedélyek alapján a tönkrement üzemanyag hermetikusan lezárható tokokba helyezése, amiket a kiégett üzemanyaghoz hasonló módon, több évre pihentető medencébe helyeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik