Belföld

Kemény bérvitát hozhat az ősz

Az idén a korábbi éveknél keményebb bértárgyalásokra lehet számítani a kormány és a fennhatósága alá tartozó közszféra között - írja a Napi Gazdaság.

A Pénzügyminisztérium szándékai között nem könnyű eligazodni, s ez nem segíti a megállapodást. Egy korábbi köriratban 3 százalék körüli reálbér-növekedést jeleztek, a pénzügyminiszter július közepén tartott prezentációjában azonban már 2 százalékos növekedés szerepelt. A miniszter akkor 6,5 százalékos nettó bérnövekedést ígért, a körirat azonban korábban 7-8 százalék közé tette.

A munkavállalók érdekképviseletei már korábban jelezték, hogy nem elégednek meg a tárca 2, vagy 3 százalékos tervszámával. Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a reálbér emelkedését a jövő évi gazdasági növekedéshez kötné. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a kormány a stagnáló bérek konzerválására készül. A szakszervezeti képviselők szerint a 2005-ös költségvetés megismert részletei pedig további létszámleépítést jeleznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik