Nagyvilág

A drága kerozin miatt egyre több a veszteséges légitársaság

Arról számolt be az Airportal, hogy egyre több, korábban nyereséges légitársaság jelent veszteséget a 2018-as évre, amelynek oka a kerozin árának emelkedése. Az érintett cégek között fapados és hagyományos légicégek is vannak.

Az Air Asia-csoport hosszútávú járatokat üzemeltető leányvállalat,a az Air Asia X pénteken hozta nyilvánosságra, hogy 2018-ban 50 millió dolláros veszteséggel zártak, miközben egy évvel korábban még 25 millió dollár körüli nyereséget könyveltek el.

Szintén veszteségesre fordult a flydubai légitársaság gazdálkodása. A dubai légitársaság a 2017-es 10 millió dolláros nyereség után tavaly 43,5 millió dollár veszteséget jelentett.

Szintén veszteségre forduló üzemmenetről számolt be az Air Canada, bár ez egyelőre az első negyedéves gazdálkodásban jelentkezett. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a társaság 231 millió dollár veszteséget termelt, miközben egy évvel korábban még 8 milliós pluszban voltak.

Bár a Qantas napokban publikált féléves eredménye még nyereséget mutatott, de annak mértéke 19 százalékkal csökkent a 2017 első félévihez viszonyítva.

Mindegyik cég arról számolt be, hogy a 27 százalékos kerozinár-drágulás miatt lettek egy év alatt veszteségesek, mert nem bírták kigazdálkodni a jelentősen megnövekedett üzemanyagköltségeket.

Kiemelt kép: AirAsia X / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik