Nagyvilág

Az orvosok segítenek meghalni a betegeknek, ahelyett, hogy megmentenék őket

Bár a venezuelai egészségügyi rendszer összeomlása csak mostanában terjedt el a világban, a BBC riportja szerint már egyes területeken évek óta borzalmas a helyzet. A videó első jelenetében egy olyan tárolót mutatnak be, amely elméletileg hűtve kellene, hogy legyen tele inzulinnal. Ehelyett pár üresen álló koszos polcot látunk, hogy aztán a kamera a földre nézzen, ahol épp egy döglött patkány fekszik. A riporter, Orla Guerin szerint a tároló már

öt éve ilyen állapotban van, amiért a kormány elhanyagolta azt.

Az egykor leggazdagabb dél-amerikai országban teljes a káosz. Jelenleg Venezuelában két elnök van, általános az élelmiszerhiány, a gazdaság 15 százalékot zsugorodhat és a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint idén 10 millió százalékos lehet az infláció. Az ország regnáló elnöke, Nicolás Maduro és kormánya viszont korlátozza az élelmiszer, a gyógyszerek és egyéb alapáruk importját, ami többek között olyan helyzeteket eredményezett, hogy már a caracasi elnök hatalmának alapul szolgáló hadsereg katonái is éheznek, vagy hogy az egészségügyben összesen

25 ezer kórházi ágy jut 30 millió lakosra.

Mindez ahhoz vezet, hogy maguknak a betegeknek kell beszerezni a legalapvetőbb dolgokat: miután sokszor nem jön víz a csapból, ezért mosakodáshoz és az iváshoz a betegek hozzátartozói visznek megtöltött flakonokat.

A videóban bemutatott egyik szereplő Luis, akinek agytumora van. A fiú családjának fel kellett élnie minden megtakarítását, hogy életben tartsák gyermeküket. Viszont ez nem elég:

nekik kell még beszerezni az összes orvosi felszerelést a műtéthez.

A kórház területén nem számít meglepetésnek penészes falakba, vagy szétdobált, használt tűkbe botlani. A videó egyik szereplőjét, a 20 éves Davidot, aki tuberkulózisban szenved már elutasították egy kórházból, és bár itt befogadják, nem kezelik, így csak fekszik és reménykedik. Az egyik dolgozó Maduro elnököt tette felelőssé a kialakult helyzetért: „a legjobb formánkat kell hoznunk, hogy megmentsük a betegeinket, de mostanában ez nem megy. Úgy érezzük, hogy kormány akadályoz minket”. A riporter visszakérdezett, nem fél-e attól, hogy retorzió éri szavaiért.

Természetesen aggódom, de inkább élnék egy szabad országban, mint elnyomás alatt, ahol  hagynom kell a betegeimet meghalnom.

A videó legsokkolóbb pillanata azonban a zárómondat, amikor Guerin idézi számos venezuelai orvos szavait:

Az orvosok néha csak annyit tehetnek, hogy segítenek meghalni a betegnek, ahelyett, hogy megmentenék.

Pont ilyen az, amikor összeomlik az egészségügyi rendszer
Eszköz és ember sincs a gyógyításhoz Venezuelában, van olyan kórház, ahol szó szerint nincs semmi.

Kiemelt kép: Photo by Luis ROBAYO / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik