Belföld

Hárman versenyben a Mol gázüzletágáért

Három vevő jelentkezett a Mol gázüzletágának megvásárlására: az orosz Gazprom, a vele szorosan együttműködő német Ruhrgas és a párizsi székhelyű Gaz de France , az osztrák OMV ugyan érdeklődött a gázcégek iránt, de végül mégsem pályázott – írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Hírlap információi szerint az orosz Gazprom, a német Ruhrgas és a Gaz de France adott ajánlatot a Mol gázüzletágának megvásárlására, míg a Molban 9,2 százalékos részvénypakettel rendelkező OMV is érdeklődött, de elállt vételi szándékától.
A Mol csütörtökön jelenti be, kik jelentkeztek és feltehetően ekkor kiderül az is, hogy a divízió három leány, a Földgáztároló Rt., a Földgázszállító Rt. és a Földgázellátó Rt. Milyen hányadát értékesítik.

Áldott Zoltán, a Mol csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója szerint a vállalat immár nemcsak tulajdonostársat, hanem szövetségest is keres. A piac értelmezésében ez azt jelenti, hogy a tárolás és kereskedelem többségi pakettjét, akár 75 százaléknál nagyobb részesedésben is eladják. A szállításban azonban megtartanák az irányítást.

Ezáltal kikerülhetetlenek lennének, másfelől erre az ágra kell a jövőben a legkevesebbet költeni. Ugyanakkor a Mol lemondana a Panrusgazban meglévő ötvenszázalékos részesedéséről, amely cég az ország ellátását intézi.

Az üzlet sikere reményében a múlt héten – a kormányválság közepén – a Mol részvényárfolyam már a kilencezer forintos határt ostromolta, és több történelmi árfolyamcsúcsot is megdöntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik