Tech

Bárki egyszerűen kémkedhetett az iPhone-jával

Elérhetetlenné vált a FaceTime csoportos hívás funkciója, miután az Apple talált benne egy hibát, ami lehetővé tette, hogy bárki elindítsa egy partner kameráját anélkül, hogy az beleegyezett volna - akár híváson kívül is. A bug lehetőséget adott arra, hogy a programon keresztül bárki kémkedhessen mások után.

Sürgősen letiltotta az Apple a FaceTime csoportos hívásait bizonytalan időre – a funkciót akkor fogják visszakapcsolni, ha sikerült eltávolítani a rendszerből azt a bugot, ami lehetővé tette, hogy bárki belehallgathasson vagy belenézhessen a hívott fél életébe még azelőtt, hogy az felvette volna a hívást. A rendszerhiba valamiért elindította a mikrofont és a kamerát is akár, jóval azelőtt, hogy a felkeresett felhasználó belegyezett volna – írja a The Guardian.

A bug (amit a 9to5Mac szúrt ki) már hívás közben elindította a hívott fél mikrofonját, és ha az megnyomta a telefon vagy iPad kikapcsoló gombját, amivel el lehet csendesíteni a csengést, akkor a videó is bekapcsolt.

Az Apple a Reutersnek elmondta, hogy tud a problémáról, és a héten valamikor ki is fog adni egy szoftverfrissítést, ami kijavítja a hibát.

Addig is a csoportos hívás funkciót letiltották, ennél jelentkezett ugyanis a probléma.

Ez a hiba már csak azért is kínos az Apple-nek, mert kifejezetten büszke arra, hogy az adatbiztonságot illetően soha nem voltak problémái: a CES alatt például januárban egy óriásplakáton hirdették, hogy ami az iPhone-ban történik, az az iPhone-ban is marad, azaz ők nem adják el az információkat, és nem is adnak lehetőséget a szivárgásra. Ez a baki most jócskán aláássa a kiemelkedő helyzetüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik