Élet-Stílus

Csodás ingatlanok, rálátás a Földközi-tengerre mindössze 320 forintért

Mindössze egy euróért árulnak több tucat otthont a szicíliai Sambucában. A település egy dombtetőn fekszik, remek rálátással a Földközi-tengerre és a strandokra – írta a CNN.

Most mégis aprópénzért próbálják meg eladni a lakásokat, ezzel próbálják meg újraéleszteni a közösségét, az elmúlt években ugyanis nagyon elnéptelenedett, szinte mindenki a nagyobb városokba költözött.

Nem Sambuca az első dél-olasz település, ami hasonló lépésre szánja el magát. Giuseppe Cacioppo polgármester-helyettes és turisztikai tanácsos szerint mégis van különbség:

Ellentétben a többi várossal, amik ezt csak a propaganda miatt vetették fel, nálunk minden ház egy euró. Mi nem vagyunk közvetítők a régi és az új tulajdonosok között. Ha akarod azt a házat, akkor azonnal megkapod

– mondja Cacioppo. Még a bürokratikus kötelezettségeket is elhárították a minél gyorsabb adásvétel elől.

Csapda azonban itt is van: az új tulajdonosnak le kell tennie az egy euró mellett további 5 ezret is, vagyis 1,6 millió forintot, biztonsági letétként. Emellett el kell kötelezniük magukat arra, hogy három éven belül felújítják a 40–150 négyzetméteres ingatlanokat legalább 15 ezer euró, úgy 5 millió forint értékben. Ha a felújítás kész, a letétbe tett pénzt visszaadja az önkormányzat. És úgy tűnik, 5 millió kevés lesz ezeket az ingatlanokat helyrehozni.

Cacioppo szerint ennek ellenére nem fognak csalódni a vásárlók a „ragyogás városában”, a földi paradicsomban, ami egy természetvédelmi övezeten belül helyezkedik el, csodás történelme van és gyönyörű strandok, erdők, hegyek veszik körül.

Sambucát az ókori görögök alapították, majd a szaracénoké lett, akik virágzó kereskedővárossá tették. A legtöbb eladásra kínált kétemeletes ház is a kis sikátorokkal övezett „Szaracén negyedben” áll. A mór lakóházak rózsaszín, vöröses kövekkel épültek, amelyek naplementekor ragyognak. A házakba belépve belső kerteket rejtenek, mandarin- és narancsfákkal.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik