Nagyvilág

Meghalt a gyakorlat közben eltűnt francia vadászgép legénysége

Nem észleltek vészjelzést.

Meghalt a gyakorló repülés közben szerdán eltűnt francia harci repülőgép kétfős legénysége – közölte csütörtökön Florence Parly francia védelmi miniszter.

A védelmi miniszter bejelentette, hogy a svájci határnál, egy hóvihar közelében eltűnt repülő utáni kutatás véget ért, a gép legénysége, Baptiste Chirié kapitány és Audrey Michelon hadnagy életüket vesztették.

A Mirage-2000D típusú vadászbombázó alacsony magasságban hajtott végre repülést. Utoljára a franciaországi Doubs és Jura megye körzetében észlelték a radar képernyőjén.

A francia védelmi tárca nem közölte, mi okozta a tragédiát.

A francia légierő egy szóvivője korábban azt mondta: nem észleltek vészjelzést, amelyet a gép automatikusan akkor ad le, ha a pilóták katapultáltak. Hozzátette: olyan időjárás volt, amikor nem látható a felszín, de a gép ilyen alkalmakra szükséges berendezésekkel is fel volt szerelve.

A repülő után kutató mentőalakulatok a nehezen megközelíthető Jura-hegységben találták meg a gép roncsait, illetve az ejtőernyők darabjait.

A vadászbombázó szerda délelőtt indult az északkelet-franciaországi Nancy-Ochey légi bázisról. Eltűnését követően azonnal megindult felkutatása, amelynek érdekében hegyi mentőket, tűzoltókat, katonai egységeket mozgósítottak az említett két megyében. A térségben a sűrű köd és a hó miatt nagyon rosszak voltak a látási viszonyok. (MTI, fotó: Europress – Fabrice COFFRINI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik