Belföld

Májusra startra kész az új magyar fapados

Május elején kezdi meg működését a legújabb európai légibusz társaság, a magyar Wizz Air. Kezdetben budapesti és katowicei központokkal indít járatokat Nyugat- és Dél-Európa nagyobb városaiba. Később a járathálózat Észak-, valamit Közép- és Kelet-Európa nagyobb központjaira is kiterjed majd, azaz teljesen felöleli majd Közép-Európát.

A társaság négy gépből álló gépparkkal kezdi meg működését, amit az év végéig tízre kíván emelni – írja a lengyel Rzeczpospolita napilap. A Wizz Air már a negyedik, Magyarországra is repülő, de az első magyar tulajdonban lévő légibusz társaság lesz. Alapítója és igazgatója a Malév korábbi vezérigazgatója, Váradi József. A Wizz Airt 2003 szeptemberében jegyezték be a brit cégjegyzékbe, majd leányvállalatokat alapítottak Magyarországon és Lengyelországban. A Wizz Air Hungary Kft. 97 százalékban a Wizz Air Ltd. tulajdonában van, három százalékot pedig a Swing Management Co. birtokol. A társaság már működésének első évében “több millió” utast remél szállítani. Jelenleg több repülőtérrel folynak tárgyalások forgalmi bázis létesítéséről. Ezek közül az egyik a budapesti Ferihegy.


Itt azonban komoly konkurenciára lehet számítani, különösen a londoni járat esetében, amit a Wizz Air székhelye miatt mindenképpen üzemeltetni fog. Ilyen konkurenciát jelent a szlovák SkyEurope is, amelyik már üzemeltet járatot Budapestről Londonba hatezer forint plusz illeték áron. 2003 áprilisa óta napi járatot üzemeltet a SAS leányvállalata, a Snowflake Stochkolmba Budapestről, valamint a német Germanwings a Köln/Bonn repülőtérre. Már jelezte érdeklődését a cseh CSA légitársaság, valamint az ír Ryanair is, amelyik azonban nem Budapestet, hanem Debrecent kívánja bevonni hálózatába. A katowicei repülőtérről induló járatok már megkapták az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket.


Katowicében a társaság több száz főt foglalkoztat majd, és tartós kooperációt tervez a dél-lengyelországi város repülőterével. 2002-ben Katowice nemzetközi repülőtere 202 ezer utast fogadott, és ez a szám a becslések szerint tavaly úgy 25 százalékkal emelkedett. Ígéretesnek tűnik a katowicei Pyrzowice helyi repülőtér is, ahol komoly ingatlan fejlesztési projektekre lehet számítani.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik