Tudomány

Ilyen cuki kaszáspókot még nem látott

A furcsa külsejű ízeltlábú első ránézésre egy kutyára vagy egy nyúlra emlékeztet, innen az elnevezése is: nyúlkaszáspók.

Ferris Jabr tudományos író a Twitteren osztott meg egy képet a különös élőlényről – írja az IFLScience. A faj, a nyúlkaszáspók (Metagryne bicolumnata) a pókszabásúak (Arachnida) közé tartozik.

A felvételt Andreas Kay készítette Ecuadorban 2017-ben. Az élőlény meglehetősen kicsi, nagyjából akkora, mint egy hüvelykujj körme, ennek ellenére igen feltűnő jelenség, hiszen feje (pontosabban előteste) egy kutyára vagy egy nyúlra emlékeztet.

Ahogy neve is mutatja, a faj a kaszáspókok (Opiliones) rendjébe sorolható. Ezen ízeltlábúak az emberre teljesen veszélytelenek, nem rendelkeznek méregmirigyekkel. A kaszáspókok nagyjából 400 millió éve, még a dinoszauruszok előtt jelentek meg bolygónkon.

Bár az kaszáspókok megjelenése és elnevezése is arra utal, hogy az ízeltlábúak a pókok közé tartoznak, az élőlények valójában nem pókok, evolúciós szempontból közelebb állnak a skorpiókhoz, álskorpiókhoz, atkákhoz és rovarpókokhoz.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a nyúlkaszáspók egyedi testfelépítése milyen célt szolgál. Elképzelhető, hogy a fülszerű nyúlványok és a szemre emlékeztető pöttyök azért alakultak ki, hogy segítsenek a ragadozók távol tartásában.

Kiemelt fotó: YoutTube/Andreas Kay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik