Tudomány

Űrsiklóroncsot tárt fel a texasi aszály

A Columbia űrrepülőgép darabjaiból a 2003-as robbanás során egy texasi tóba is zuhant. A tó most kiszáradt, és felszínre került az űrsikló egyik tankja.

A NASA szóvívője szerint egy gömb alakú tárgy bukkant fel az észak houstoni Nacogdoches tóban. Az darabról később kiderült, hogy egyike a Columbia űrsikló 18 tankjának.

A NASA-val a helyi seriff vette fel a kapcsolatot. A maradványokról készült felvételeket ezután eljuttatták a Kennedy Űrközpontba a NASA mérnökeinek.

A Columbia űrrepülőgép 2003. febuár elsején Texas állam fölött darabokra szakadt és a fedélzeten tartózkodó hét űrhajós életüket vesztették.

A következő napokban a robbanás környékén elégett maradványokat találtak az űrrepülőgépből. A Columbia éppen egy 16 napos küldetésen volt túl, amelynek keretében több tudományos kísérletet végeztek.

A katasztrófát valószínűleg egy indításkor leváló törmelék okozta, amely eltalálta az űrrepülőgépet, és visszatéréskor a sérült szárny már nem bírta a terhelést.

Az űrsikló darabjainak 38-40 százalékát őrzik a NASA-nál, de Texas és Louisiana államban még mindig találnak a Columbiából származó darabokat.

A Space Shuttle program harminc év után hivatalosan is véget ért a múlt hónapban az Atlantis űrrepülőgép hazatérésével. A meglévő űrsiklók: az Atlantis, az Endeavour, a Discovery és a tesztelésre használt Enterprise múzeumi darabokká válnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik