Kultúra

Ma indul a Liszt-év

Szombat este tartják a Liszt-év nyitókoncertjét Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A Nemzeti Filharmonikusok lépnek fel Kocsis Zoltán vezényletével – mondta Csonka András, az intézmény vezérigazgató-helyettese. Szintén január 22-én életút kiállítással is tisztelegnek a kétszáz éve született világhírű zongoravirtuóz és zeneszerző előtt a MüPa előcsarnokában.

Idén országszerte számtalan kulturális rendezvényt tartanak Liszt emlékére: hangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat szerveznek. Csonka András elmondta, hogy Liszt Ferenc a maga korában valódi sztárnak számított, rengeteg rajongója volt világszerte, emellett azonban elmélyült művész is volt, ezt a kettősséget is szeretnék megmutatni a programokon keresztül.Szombat este az Amit a hegyen hallani, a Fantázia és a Magyar koronázási mise csendül majd fel a Művészetek Palotájában, a Liszt-év nyitóhangversenyén. A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli majd. Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a bicentenárium.

Szintén január 22-én Életút-kiállítással is tisztelegnek a MüPa előcsarnokában a legendás zongoravirtuóz és zeneszerző előtt. A tárlat május végéig látogatható. A cél, hogy minél jobban bemutassák a művészt, aki egyszerre volt népszerű sztár és elmélyült művész. Számtalan olyan tanítványa volt, aki maga is elismert zenész lett később, és ő alapította a Liszt Akadémiát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik