Kultúra

Liszt Ferenc a “sötét fejezet” Richard Wagner családjában

Liszt Ferenc szépunokája, a weimari művészeti fesztivál vezetője, Nike Wagner szerint családja kevés figyelmet szentel Lisztnek, aki Richard Wagner apósa volt.

“Sajnos ki kell jelentenünk, azok a leszármazottak, akik gondoskodnak a bayreuthi ünnepi játékokról, nem akarják törleszteni a Wagner család adósságát Liszt felé” – vélekedett a 65 éves Nike Wagner, Liszt Ferenc szépunokája.

Nike Wagner sajnálja, hogy a Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójáról megemlékező nagyszabású ünnepi koncertet nem Bayreuthban tartják. 2011 egyben Liszt halálának 125. évfordulója is.

A weimari művészeti fesztivál vezetőjeként ismert Wagner úgy fogalmazott, családjában sokaknak “sötét fejezet” a Liszthez fűződő viszony. Szerinte a Wagner család kevésre tartotta és tartja Liszt zenéjét, csak a família lázadóiként ismert Friedelind és Gottfried száll síkra a virtuóz felmenőért.

A két zenészóriás leszármazottja szerint mindez Liszt lányának, Cosimának bonyolult viselkedésében rejlik. Liszt Ferenc lánya, a híres karmester és zongorista, Hans von Bülow felesége volt, amikor 1863-tól egyre elmélyülő szerelem szövődött közte és Richard Wagner között. Szerelmükből 1865-ben egy kislány született, akit azonban még Isolde Bülow néven anyakönyveztettek. Később, amikor Cosima végleg elhagyta a férjét és Wagnerhez költözött, még két gyermekük született.

Nike Wagner szerint amikor Cosima feleségül ment Liszt barátjához és segítőjéhez, Richard Wagnerhez, csak a férje körüli kultusz megteremtésével foglalkozott. “Wagner mellett senki sem létezhetett”.

AJÁNLOTT LINKEK:
Cosima Liszt és Richard Wagner rendhagyó mozaikcsaládja (mozaikcsalad.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik