Kultúra

Kocsis Zoltán karácsonyi meglepetése

Kocsis Zoltán Egy egészen icipici karácsony címmel a közismert Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dalocskára építi új kompozícióját.

A műsor Haydn

Nelson-misé

jével indul, először kedden hangzik el Nagykanizsán. “Furcsa darab, a moll hangnemű kompozíció a sötétségből indul, de a világosságba érkezik, aktuális tehát a fény születésének ünnepén” – véli Kocsis Zoltán. Úgy találja, hogy Haydn ebben a művében erőltetetten a sémák, sablonok ellen dolgozik. “Kerek egészet hallunk. Nem bontja annyira “mellékmondatokra” a kompozíciót, mint Bach, aki adott esetben egy liturgikus mondatra egy egész tételt komponál. Olyan sűrű és értékes a zenei anyag, hogy nincs kétségem, játszani kell” – fogalmazotta főzeneigazgató.

Mivel a szokásosnál komorabb a mise hangja, úgy gondolta, fel kell oldani a hangulatot valami vidám kicsengésű karácsonyi produkcióval. “Sokak szerint a Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dal egyértelműen népdal. Szerintem az biztos, hogy sok benne az áthallás más népek zenéjére, elsősorban a német nyelvterület muzsikájára, de nem lennék meglepve, ha kimutatnának benne délszláv és keleti gyökereket is” – jegyezte meg.

Kocsis Zoltán több mint 20 zeneszerző zenei stílusát sűrítette az ismert dalocska köré. “Eszem ágában sem volt olyan instruktív művet írni, mint Britten Variációk egy Purcell-témára című darabja, bár ez a darab tagadhatatlanul rokona annak”.

Hozzátette: nem kellett túlságosan nagy erőfeszítést tennie, a cél csupán azt volt, hogy minél több lehetőséget “csiholjon ki” ebből az egyszerű dalból, amely folyamatosan adja az újabb és újabb ötleteket, mert annyira tökéletes a maga nemében. “Ezért is hihető, hogy népdalról van szó. Vagy talán vándordiákok alkották, mint Az ifjúság, mint sólyommadár című dalt, és ahogy valószínűsíthetően az, a Kiskarácsony is tőlük került a nép körébe” – vélekedett a zongoraművész.

Egy kis játékkal próbára teszik a közönséget, ugyan nem kell mind a 23 zeneszerzőt felismerniük, de megadják 15 komponista nevét és ebből a listából 5 “kakukktojást” kell megtalálniuk. “Ez talán könnyebb és igazságosabb” – mondta Kocsis Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik