Kultúra

Egy napra megnyitják Anne Frank egykori otthonát

Egy napra megnyitják az érdeklődők előtt azt az amszterdami lakást, ahol kilnec évig a holokauszt áldozatává vált Anne Frank élt.

A mostani tulajdonos, az Ymere társaság csütörtökön jelentette be, hogy december 10-én legfeljebb háromszáz látogatónak lehetővé teszi az Amszterdam déli részén fekvő, Merwedplein utcai lakás megtekintését. A holokauszt idején írt naplójával világhírűvé vált Anne Frank 1933 és 1942 között élt az apartmanban családjával, mielőtt zsidó származásuk miatt el kellett bújniuk a náci megszállók elől egy másik házban. Mint ismert, Anne Frankot onnan két évvel később koncentrációs táborba hurcolták, ahol 1945-ben, 15 évesen életét vesztette.

Egykori otthonát (amelyet jelenleg egyébként hazájukban nézeteik miatt elnyomott külföldi írók elhelyezésére használnak) az Anne Frank Alapítvány segítségével teljesen helyreállították, így most “ugyanazt a hangulatot tükrözi, amelyet a Frank család hagyott maga mögött” – fogalmaztak közleményükben a szervezők. A látogatók a lakás szomszédságában működő könyvesboltban vásárolhatnak 7,5 euróért belépőjegyet, a rendezők elsősorban a környékbeli érdeklődőkre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik