Belföld

Az ENSZ is bírálja a hajléktalanság büntetését

Nyílt levélben bírálta a hajléktalanság kriminalizálása miatt a magyar kormányt az ENSZ lakhatási különmegbízottja. Leilani Farha azt kérte számon, hogy az alaptörvény-kiegészítés hogyan felel meg a hazai és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeknek, különös tekintettel a lakhatáshoz való jogra, a szegénységben élők hátrányos megkülönböztetésének tilalmára.

Amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk, az alaptörvény hetedik módosításában foglaltak szerint október 15-étől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. Akit a rendőr 90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására, ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesz eleget, az ellen szabálysértési eljárás indul.

További új rendelkezés az is, hogy a hajléktalanok személyes tárgyait is megsemmisítik.

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat
A közterületen élés mától szabálysértés. Az előállítottak vagyontárgyait elkobozhatják, akár meg is semmisíthetik, kártérítést nem kapnak. Mutatjuk, hogyan készülnek az utca lakói az első razziára.

Az Utcajogász éppen ezért hétfői közleményében azt írta, hogy a szabályozások miatt az alapvető jogok biztosához fordul.

Arra a kérjük az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény alkotmányossági vizsgálata érdekében.

Mint írták, a módosítás hatása nagy valószínűséggel az lesz, hogy a közterületen élők kiszorulnak a városokból, és olyan helyekre költöznek ki, ahol kevésbé, vagy egyáltalán nem férnek hozzá közszolgáltatásokhoz. Emiatt a Szabálysértési Munkacsoport tagjai, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület nem tekinti elfogadhatónak a szegények megbüntetését.

Kiemelt kép: 24.hu/Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik