Közélet

Október 15. után megsemmisíthetik a hajléktalanok tárgyait

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 10. 03. 14:01

Korábban a témában:

Hatalmas bürokráciát generál, hogy a hajléktalanoknak 2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodniuk – írta meg a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a napi.hu. A hajléktalan ingóságait például ideiglenesen tárolni kell valahol, ez a helyi önkormányzat vagy a rendőrség feladata lesz. Erről pedig az illetékes szervnek határozatot kell hoznia, aminek egyebek mellett tartalmaznia kell az ingóságok megnevezését, mennyiségét, valamint a becsléssel megállapított értékét is.

A tárolhatatlan dolgokat megsemmisítik, amiről megsemmisítési jegyzőkönyvet kell készíteni, amiben fel kell majd tüntetni a megsemmisítés kezdő és befejező időpontját. Ha azonban a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezik a tárgyaiért, akkor a vissza kell neki fizetni az ingóságai értékét. Ebből azonban levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségeit.

A kormány döntött a hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról is 300 millió forint összegben. Ez az összeg hivatott biztosítani, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz.

Kép: 24.hu / Neményi Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.