Közélet

Október 15. után megsemmisíthetik a hajléktalanok tárgyait

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 10. 03. 14:01

Korábban a témában:

Hatalmas bürokráciát generál, hogy a hajléktalanoknak 2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodniuk – írta meg a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a napi.hu. A hajléktalan ingóságait például ideiglenesen tárolni kell valahol, ez a helyi önkormányzat vagy a rendőrség feladata lesz. Erről pedig az illetékes szervnek határozatot kell hoznia, aminek egyebek mellett tartalmaznia kell az ingóságok megnevezését, mennyiségét, valamint a becsléssel megállapított értékét is.

A tárolhatatlan dolgokat megsemmisítik, amiről megsemmisítési jegyzőkönyvet kell készíteni, amiben fel kell majd tüntetni a megsemmisítés kezdő és befejező időpontját. Ha azonban a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezik a tárgyaiért, akkor a vissza kell neki fizetni az ingóságai értékét. Ebből azonban levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségeit.

A kormány döntött a hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról is 300 millió forint összegben. Ez az összeg hivatott biztosítani, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz.

Kép: 24.hu / Neményi Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.