Hogy az oroszok mikor kattantak rá a vegánburgerre, azt pontosan nem tudni, de az tény, hogy ez az étel a budapesti „Matrjoska Kroshka” orosz vegán street food bisztró egyik specialitása. De ne legyünk ilyen kötözködőek. Madame Besamel imádja a szláv konyhát.
Kicsattanó örömmel fogadta tehát a hírt, hogy megnyílt egy új fővárosi célpont, méghozzá a Kálvin térnél, a Szabó Ervin Könyvtár előtt, a Baross utca sétálórészén található.
Madame Besamel már belépéskor beleszeret a helybe. Tiszta „tyérem tyirimók”-hangulat: nyírfalámpák, nyírfamécsesek, faburkolat, mohafelhők, natúr téglafalak és színes párnák mindenütt. A hűvös őszi időben Madame Besamel, a vega leginkább egy finom, meleg és tartalmas orosz levesre vágyik. Paradicsomos burgonyakrémleves és erdei gyümölcsleves közül lehet választani. Hm, nem igazán karakteres orosz fogások.
A főételek között viszont ott figyel az orosz ravioli: a pelmenyi. Bár a céklás, sütőtökös stb. vegánburgerek is izgalmasnak tűnnek, Madame Besamel ellenáll az ámerikai-germán kísértésnek. De nem ítélkezik: a divat az divat.Megrendeli a hármas számú menüt: paradicsomos burgonyakrémleves és pelmenyi (2050 forint). Utána vaníliás sült sütőtököt kér erdei gyümölcsökkel (490 forint) és jázminpakócás kenderteát (390 forint).
A teának külön örül, hiszen mit ér egy orosz étkezés tea nélkül? Azt az orosz-ukrán szemléletet pedig imádja, hogy érdemes az erdő-mező kincseiből mindent hasznosítani. A tea azonnal érkezik, kellemesen karakteres és nem túl édes. Senki ne izguljon: nem lehet tőle betépni. A jázminpakóca pedig a sztívia vagy sztevia szép ősmagyar neve.
Ezzel sincs gond, és a leves is finom. Nem savas, nem édes és pont szürcsölhető hőmérsékletű, azaz felhasználóbarát hőfokú. De hol az orosz érintés? Legalább egy kis frissen vágott kapor illatozna a tetején…
Míg Madame Besamel várja a főételt, kedvenc szerzőjére gondol. Minden orosz írók atyuskája,
Az orosz irodalom nagy alakjának, a Háború és béke, és az Anna Karenina szerzőjének világnézete élete derekán óriási fordulatot vett. A léha, arisztokrata, városi létből kiszakadva az egyszerű paraszti életet kereste, és igyekezett természetközeli módon élni – igaz, a maga gigantikus birtokán. Sommásan meg is fogalmazta, hogy miért nem eszik állatot:Amíg vágóhidak lesznek, addig lesznek csatamezők is. A vegetariánus étrend a humanizmus kemény próbája.
Madame Besamelt morálfilozófiai töprengéseiből a desszert érkezése ébreszti. Vajon miért jön az édesség a főétel előtt? Ki tudja.
Egy perc múlva azonban megérkezik a főétel, a pelmenyi is. Na, és most itt vissza kell fognia magát Madame Besamelnek, nehogy ódákat zengjen róla! Még a végén újra meggyanúsítanák, hogy lefizették. (Csak hogy mindenki számára világos legyen: ezek a tesztek teljes inkognitóban zajlanak. Soha, senki nem sejti a személyzetből, hogy Madame Besamel a sarokban titokban tesztel.) Na, de visszatérve az ételünkhöz:
Ebben a fogásban benne van a modern orosz medve lelke.Visszatérve a filozófiai vonalra: ezek az ételek természetesen nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű alapanyagot, így tojást, húst és tejterméket sem. Vannak mogyorómentes és gluténmentes opciók is. Állításuk szerint semmilyen mesterséges adalék vagy színezőanyag sincs a Matrjoska Kroshka ételeiben. Mindent házilag, az étteremben készítenek: a kenyeret és a bucikat is.
A vaníliás, erdei gyümölcsös sült tök picit kihűlt, mire Madame Besamel hozzájutott. De erről az édességről is csak szuperlatívuszokban tud beszélni. Egyszerű, szívet melengető, őszi recept. A sütőtök csak enyhén vaníliás. Picit karamellizált. Kiválóan simul az ízéhez a vörös bogyósgyümölcs.
Madame Besamelnek tetszik ez az orosz vegán street food. Javaslata csupán annyi, hogy minden fogásban legyen meg az a pici orosz hangsúly. És ő bizony csinálna egy „Tolsztoj menüt” is.
Teszt időpontja: 2018. szeptember 26.
Helyszín: Matrjoska Kroshka, Budapest, 1085. Baross utca 6.