Kultúra

A TV2 sorozata annyira merész, hogy repkednek a pedofil és náci viccek

A Bogaras szülők október 9-én indul a TV2-n, két részt pedig már előre megnézhettünk a sorozatból. Két dolog biztos: a csatorna beletrafált a közönség szívének közepébe, sikeres évad elé nézhetnek, a másik meg, hogy lehetett volna ezt ízlésesebben is. A legnagyobb buktató, hogy a durva vicceket szájba rágja a forgatókönyv. Az ötlet viszont abszolút népszerű, és főleg a szülők, iskolás tapasztalatokat átélt felnőttek élvezik majd a poénokat. Ha pedig feltétlenül összehasonlítanánk az RTL Klubos A Tanárral, akkor azt mondanánk, hogy a TV2 a féktelen szórakoztatást választotta.

Mit nem adtunk volna, ha Nagy Ervin lett volna a kémiatanárunk
Az RTL Klub új sorozata nem egy Mi kis falunk, és pont ez áll neki a legjobban. Nagy Ervin és Anger Zsolt a gimibe születtek.

A történet egy vásárolt, holland formátum, ami a Lice Mother, azaz Tetű anyu címet viseli, és nem is lett volna akkora hiba megtartani az eredetit. Ónodi Eszter kapta Enikő tanárnő szerepét, az új anyukát, Annát pedig az a Téby Zita játssza, akit láthattunk a Viharsarokban vagy éppen az Egynyári kalandban egy rohadék szobalány szerepében. Most a kedves, rátermett és humoros, sokszor meg teljesen szétzuhant oldalát mutatja meg az önálló lábakon is megálló részekben: elváltként próbál egyensúlyozni az anyukák könyörtelen világában. Ez az általános iskola egy nagyon elfogadó hely az elfogadó igazgatóval, Tónival (Mészáros Máté) az élen. Senkit nem közösítenek ki, senkit nem etetnek cukorral, figyelnek a glutén- és laktózérzékenyekre, valamint az egyéb allergénekre. Itt jól érzi magát, akinek egy anyukája van, és az is, akit kettőtől a végtelenig terjedő felnőtt nevel odahaza. Az iskolai munkaközösség egyszerre pokol, kemény hierarchiai próbatétel, közben meg egy szerethető közösség, amit a bohócorros Tóni és a karót nyelt, de azért a fizetéséért nyitottnak tűnő Enikő igazgat a zizi iskolatitkár, Zsóka (Murányi Tünde) mellett.

Kezdjük a jó részekkel: a Bogaras szülők ugye egy külföldi licenc, bevált recepttel. A holland eredetit úgy hirdetik, mint az NPO 3 tévécsatorna legsikeresebb projektje, amit a német és a belga piac is megvett. Na meg a magyarok, és a külföldi előzetes, valamint a sajtóvetítésen leadott két rész alapján teljesen ugyanarra számíthatunk, akárcsak a holland nézők, ami jól sülhet el. Vannak a szemét, áskálódó szülő (Takács Nóra Diána), a meleg (Horváth Sebestyén Sándor) és az elvált. Napi gondokat dolgoz fel a Bogaras szülők, olykor jó poénokkal, emberközelivé teszi a nehéz mindennapokat. Könnyedebben fogja fel a sulit, mint A Tanár Nagy Ervinnel, elvégre reklámmal együtt egy 35 perces sorozatról van szó. A színészek jók, az ötlet is, csak több érzékenység hiányzik belőle.

Nem baj, ha nem pc, nem kell úgy tenni, mintha egy baráti társaságba nem röpködnének súlyosabb poénok, olyanok, amiket a belső körünkön kívül meg sem mernénk ereszteni. Leírni meg pláne nem. Szóval ezzel nincs gáz, csak annyi a lényeg, hogy a pc mellőzését okosan kell csinálni. Ha messzebbre rugaszkodunk, ott van mondjuk a South Park. A legújabb évad első részében máris úgy nyúltak hozzá az iskolai lövöldözések témaköréhez, hogy egyszerre röhögtél, mikor Cartman a Fekete párduc című filmmel kergeti a sírba Tokent, miközben pont az intelligenciával érik el, hogy felfogd a helyzet komolyságának a súlyát. Enélkül csak üres és céltalan poénkodás lenne a fegyvertartásról és a Fekete párduc kritikájáról. Elég annyit idetenni, hogy a floridai lövöldözés egyik túlélője, Cameron Kasky megköszönte a South Parknak hogy úgy foglalkoztak a tragédiával, ahogy, és tükröt tartottak a társadalom elé. Valami hasonló tükör hiányzik a TV2 sorozatából, csak felszínesen kapargatták meg a pc végét. Ne legyen már elég annyi egy meleg karakterhez, hogy virágos inget adnak rá.

Bár a Bogaras szülők még véletlenül se akarja átvenni a South Park szerepét, és nem álmodott nagyot, azért bánhatna óvatosabban a humorával, hogy ne maradjon önismétlő. Oké, hogy az Aranyéletben Jakab főhadnagyot alakító Danis Lídiára osztották a roma karaktert, és Enikő néni élből letakarítónőzi az anyját, de nem kell ezt fokozni. De Ónodi szerepe még artikulálva is elmagyarázza a tévé előtt ülőknek, hogy

tetszett jönni dzsuvázni?

Elég egy poént egyszer ellőni, és ugyanígy áll a helyzet az elejtett náci poénokkal. Az egyik előzetesből pedig kiderült, hogy számíthatunk majd pedofil verzióra is (ez szintén elhangzott a hollandoknál), hogy a Bogaras szülőknél mindenkit elfogadnak. A viccek forrását az a változás adja, hogy sok iskolában (gondolom, főleg az alapítványi helyeken) mindenkire annyira figyelnek, hogy a rendszernek már semmi köze a megszokott oktatáshoz. Kifigurázza a napi helyzeteket, hogy igazgatónak ezerféle kérésre, óhajra, sóhajra kell figyelnie, hogy egy gyerek se érezze nélkülözve magát.

Az persze kérdés, hogy a hollandoknál mennyire hatottak hasonlóan furcsán a poénok, mindenesetre jót tett volna a magyar változatnak pár kreatívabb csavar. Viszont nem akar rosszat, és a kisgyerekesek pláne imádni fogják, elég ha egy szülőire gondolnak, máris megtalálják a saját Enikő nénijüket.

A Bogaras szülőket október 9-től lehet nézni a TV2-n A legbátrabb páros után, este tíztől. 

Kiemelt kép: TV2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik